SUPRUGA I JA SMO REŠILI DA USVOJIMO DETE: Kako izgleda postupak usvajanja u Srbiji i šta je sve potrebno

Mnogi parovi koji žele da usvoje dete iz Srbije ne znaju proceduru kroz koju moraju proći

Vaše dete & vi
Autor:
SUPRUGA I JA SMO REŠILI DA USVOJIMO DETE: Kako izgleda postupak usvajanja u Srbiji i šta je sve potrebno
Foto: Shutterstock

Na Tviteru se pojavila objava koja nas je naterala da razmislimo o usvajanju dece u Srbiji:

"Supruga i ja smo odlučili da pokušamo da usvojimo devojčicu. To planiramo već tri godine, ali nismo bili sigurni, što zbog korone, što zbog nerešenog stambenog pitanja. I jedno i drugo je maltene pri kraju, rešava se. Trebaju nam sve informacije, tako da, ako ste imali iskustva, pišite", glasi tvit jednog muškarca iz Srbije. Usledili su brojni saveti među kojima su i preporuke ljudi koji su se odlučili za isti korak. Pitanje je- kako izgleda procedura usvajanja deteta u našoj zemlji.

Parovi koji žele da usvoje dete podnose isprave u Centru za socijalni rad opštine na čijoj teritoriji žive, time dokazuju ispunjenost zakonskih uslova za usvojenje. Nakon što se uz zahtev preda potrebna dokumentacija, sledi procena opšte podobnosti potencijalnih usvojitelja, odnosno procenu njihovih ličnih svojstava, motivacije za usvojenje, njihov partnerski odnos, stabilnost braka i drugih elemenata, koji se smatraju važnim za procenu podobnosti.

beba
foto: Shutterstock

Centri za socijalni rad organizuju obuku za usvojiteljske parove- obuka je slična onoj buduće hranitelje, čini je osam tematskih sesija nakon čega treneri koji vrše edukaciju pišu izveštaj o podobnosti para za usvojenje. Prolaznost parova je dosta visoka. Posle pripreme (procene) i samoprocene partnera, podaci se dostavljaju ministarstvu i ulaze u Jedinstveni registar usvojitelja što je potvrda da po zakonu imaju mogućnost da usvoje dete.

U ovoj fazi postoji kraći ili duži period čekanja. Centri za socijalni rad koji su nadležni za dete koje treba da se usvoji i koji su prema zakonu organ starateljstva, pozivaju usvojitelje. Za svako dete, u zavisnosti od njegovih karakteristika, dostavlja se selektovana lista usvojitelja. Stručnjaci centra za socijalni rad među njima biraju za dete usvojiteljsku porodicu, koja u najvećoj mogućoj prati potrebe deteta. Centri imaju ograničen rok da to urade, do 30 dana.

Ukoliko ste usvojili dete iz Srbije ili ste u programu usvajanja, pišite nam u komentarima vaša iskustva.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs