IMALA SAM SVE A NISAM HTELA DA ŽIVIM, BACILA SAM BEBU NA KREVET VRIŠTEĆI: Ispovest voditeljke o postporođajnoj depresiji

Voditeljka Kejt Lotel je priznala koje su je misli morile dok se borila sa postporođajnom depresijom

Porodica
13:26h Autor:
IMALA SAM SVE A NISAM HTELA DA ŽIVIM, BACILA SAM BEBU NA KREVET VRIŠTEĆI: Ispovest voditeljke o postporođajnoj depresiji
Foto: Printscreen/instagram/KATE LAWLER

Postporođajna depresija ima mnogo lica i oblika i vrlo teško je prepoznati prve simptome. Voditeljka, DJ i pobednica "Velikog brata" 2002. godine, Kejt Lotel (41) ispričala je svoje iskustvo sa ovom podmuklom bolešću i simptomima koje je prvo osetila:

"U jednom trenutku jurnula sam u spavaću sobu, gotovo tresnula bebu na krevet i vrisnula: "Ne mogu ovo više!" Onda sam otrčala u potkrovlje, uplašena zbog činjenice da sam poželela da naudim svom detetu", ispričala je Kejt.

Kejt nije znala da ima postporođajnu depresiju, nije mogla da objasni zbog čega ima samoubilačke misli mesec dana nakon što je na svet donela svoju ćerku.

"U jednom trenutku jurnula sam u spavaću sobu, gotovo tresnula bebu na krevet i vrisnula: 'Ne mogu ovo više!'. Onda sam otrčala u potkrovlje, uplašena zbog činjenice da sam poželela da naudim svom detetu", otkrila je Kejt samo jednu od situacija kroz koju je prošla.

Osećala se loše zbog misli koje su je opsedale:

"Imam krov nad glavom, imam partnera koji me voli, imam pse, imam posao, imam bebu koja je zdrava. Zašto sam onda depresivna? Često mi se dešavalo da sedim u dečjoj sobi i poželim da naudim sebi, da prekratim muke, da me više nema. Bila sam uverena da sam uništila svoj život, kao i život mog partnera", otkrila je ona u svojoj knjizi.

Kejt kaže da se "alarm" najviše upalilo u glavi njenog muža Martina koji je shvatio da Kejt ima problema, te da mora da potraži pomoć.

"Zatekao me je kako ležim na podu u spavaćoj sobi u potkrovlju, ridam i govorim: 'Ne mogu više ovo da radim.' Iskreno, ne sećam se te epizode, ali verujem da sam izgledala očajno i bespomoćno, jer sam se nedeljama tako osećala. Kad me je video u tom stanju, rekao mi je da ćemo zajednički potražiti pomoć i da ja, ma koliko da mislim da sam jaka, nisam u stanju da neke stvari prevaziđem sama."

Martin je prvo našao dadilju koja je tri noći nedeljno čuvala njihovo dete, a zatim je Kejt odveo na terapiju kod psihoterapeuta. Voditeljka je priznala da je neko vreme pila i lekove koje su joj doktori preporučili.

Nakon što se izborila sa depresijom, Kejt je na svom Instagramu napisala vrlo važnu poruku.

"Nisam mislila da ću se ikada u životu suočiti sa ovim problemom. Ali, desilo se. Trebalo bi da znate da je normalno ako se osećate loše ili ako zažalite što ste rodili bebu. Istina je da je roditeljstvo teško. Meni je teško i danas, a Noa ima već godinu dana."

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs