Pripremite se unapred

Bezbrižni sa bebom na moru: Ujedi insekata, zaštita kože i zabava na plaži

Beba nije prepreka za kvalitetan odmor, samo treba sve isplanirati unapred. Saznajte šta treba da radite u slučaju ujeda insekata i kako najbolje zaštititi bebinu kožu od sunčevih zraka
Vaše dete & vi
20:54h
Bezbrižni sa bebom na moru: Ujedi insekata, zaštita kože i zabava na plaži
Foto: Shutterstock

Mala beba nije prepreka za putovanje i odličan odmor!

Jedino što je potrebno jeste da sve dobro isplanirate unapred, kako biste bili bezbrižni. Potrudite se da ponesete samo ono najnužnije. Bebina odeća, kolica, putni krevetić, šator ili suncobran i pelene svakako bi trebalo da se nađu na spisku stvari koje nosite, ali nemojte zaboraviti ni na lekove.

Na odmor ponesite i omiljene bebine igračke, ali ne preterujte, jer će i obična igra kamenčićima na plaži biti jako zabavna. Svakako, treba da ponesete i nešto čime će se dete zabavljati tokom vožnje do odredišta.

Kada stignete na more, dozvolite bebi da hoda po šljunku i pesku, jer hodanje bosih nogu sprečava pojavu ravnih tabana. Samo se prethodno uverite da na kamenčićima nema stakla.

Iako je sunčeva svetlost važna za malu decu zbog proizvodnje vitamina D, boravak na suncu treba izbegavati u vreme velikih vrućina, od 10 do 17 sati. Pri svakom izlasku na otvoreno, bebu treba zaštititi od sunca šeširima i suncobranima, a nakon šest meseci i kremom sa zaštitnim faktorom 50.

Kako se izboriti sa mučninom kod dece tokom putovanja, saznajte OVDE.

- Što je dete mlađe, to je koža osetljivija, tanja i negativni učinci UV zraka su izraženiji. U prvih šest meseci života ne preporučuju se zaštitne kreme, a u drugom delu doba dojenja preporučuju se kreme koje sadrže isključivo mineralnu zaštitu. One su guste, teško se razmazuju i peru, ali su vrlo učinkovite, jer stvaraju barijeru pa UV zraci uopšte ne dolaze do kože - kaže pedijatar Milivoj Jovančević i napominje da treba pripaziti na konzervanse i parabene u kremama.

Ne zaboravite da nanesete zaštitnu kremu i na usne, uši i zadnji deo vrata.

Mame koje doje na letovanju neće imati previše brige oko hranjenja. Osim što je najzdravije, dojenje na moru je vrlo praktično. Ne morate se brinuti oko pripreme hrane, a i beba iz majčinog mleka dobija dovoljno tečnosti.

- Ako je beba na adaptiranom mleku, proverite da li ga ima u mestu gde letujete, jer nije dobro naglo menjati hranu za bebe, naročito ne u posebnim uslovima - savetuje pedijatat Đovana Armano.

Ukoliko bebe borave u zatvorenu prostoru, klimu treba podesiti tako da temperatura bude samo nekoliko stepeni niža od spoljne temperature.

- Najbolje je, ako je moguće, prostoriju prirodno izluftirati i povremeno koristiti ventilatore koji mešaju vezduh - preporučuje dr Armano.

Ovih 6 igrica zabaviće vašu decu tokom dugog puta! Više pročitajte OVDE.

Kada je reč o ujedima komaraca ili drugih insekata, deca će se uglavnom žaliti samo na svrab, koji možete ublažiti hladnom oblogom. Veću pažnju treba obratiti na ubode u području glave i lica. Ukoliko se dete žali na bol, odvedite ga na lekarski pregled.

Imajte u vidu da neka deca na ubode insekata imaju alergijsku reakciju. Prepoznaćete je po jakom crvenilu, otoku i svrabu na području uboda. U težim slučajevima, alergija se javlja po celoj koži i može voditi do anafilaktičkog šoka, koji može imati fatalan ishod. Tada se simptomi razvijaju vrlo brzo, a uključuju stezanje u grudima, teško gutanje, osip, mučninu i dijareju. Od velikog je značaja da dete hitno odvedete lekaru.

Koji su prirodni lekovi protiv ujeda komaraca, pročitajte OVDE.

Kako biste sprečili sve ovo, zaštitite dete pokrivanjem najizloženijih delova tela, naročito ujutro i predveče i ponesite sa sobom i sredstvo za odbijanje insekata.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs