da li su u pravu?

NAVIKA ŠVEDSKIH RODITELJA KOJA BI ŠOKIRALA SVE SRBE: Kod nas je to strogo zabranjeno, a kod njih PREPORUČLJIVO

Švedski model vaspitanja dece se, definitivno, umnogome razlikuje od našeg.

Vaše dete & vi
10:26h Autor:
NAVIKA ŠVEDSKIH RODITELJA KOJA BI ŠOKIRALA SVE SRBE: Kod nas je to strogo zabranjeno, a kod njih PREPORUČLJIVO
Foto: Shutterstock

Skandinavski roditelji smatraju da je jedna od najbitnijih stvari u odrastanju mališana da prihvate svoje telo i da se osećaju prijatno u njemu. Zato, uopšte ne bi trebalo da vas začudi činjenica što se u dečijim knjigama nalaze deca bez odeće.

I ne samo to, javni servis u Švedskoj je emitovao crtani film za predškolce u kom se pojavljuju penis i vagina koji pevaju! Ubrzo je postao neverovatno popularan na društvenim mrežama, a roditelji su bili oduševljeni, većini se dopao ovakav način edukacije. Međutim, taj crtani je pokrenuo brojne debate u Evropi.

deca
foto: Shutterstock

Ovo je podstaklo i jednu mamu iz Amerike, koja živi u Švedskoj, da podelu svoje iskustvo, kada je u pitanju odgajanje dece.

Naime, njoj je stigao mejl od vrtića u koju joj je išao petogodišnji sin, a obdanište joj je poslalo fotografije sa izleta.

- Na fotografijama je delovalo kao da su deca u nečijem dvorištu i uživaju u divnom sunčanom danu, jedu grilovani hot dog i hamburgere i trče pored prskalica za travu. Ono što mi je zapalo za oko je da su deca pored tih prskalica trčala potpuno naga, sa ili bez donjeg veša - priča ova mama.

deca, mnogo dece
foto: Ilustracija / Shutterstock

I dodajte da nije znala da će deca izlet provesti u kući vaspitačice. Ističe da ju je zbog toga bilo malo sramota, ali naglašava da je posle nekoliko godina života u Švedskoj potpuno promenila stav!

Više je nije uznemirala činjenica što su slike njenog nagog deteta dobili i druge roditelji, niti što su išli na izlete u vaspitačicino dvorište, niti joj je smetalo što su tako išli javnim prevozom.

Sa druge strane, određena istraživanja su pokazala da tri od deset švedskih majki imaju seks sa svojim partnerima, dok njihove bebe leže u istom krevetu. Poređenja radi, u Americi je rađeno slično istraživanje u kom je 59 odsto roditelja reklo da imaju seks dok je beba u sobi.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs