NAJBOLJA DRUGARICA JOJ VODILA LJUBAV S MUŽEM U SOBI PORED, DOK SE ONA RASPADALA: Još jači udarac PRELEPU divu dokusurio

Buran život članice Abba grupe - Agnete mogao bi da posluži kao scenario za film, jer je na svojim leđima iznela užasne stvari. Ni sav novac koji je imala, nije mogao da joj kupi sreću.

Celebrities
Autor:
NAJBOLJA DRUGARICA JOJ VODILA LJUBAV S MUŽEM U SOBI PORED, DOK SE ONA RASPADALA: Još jači udarac PRELEPU divu dokusurio
Foto: Profimedia

Švedska pevačica Agneta Ose Feltskog, članica legendarnog benda ABBA, stekla svetsku slavu svojim izvanrednim vokalnim talentom i doprinosom pop muzici. A njena solo karijera pokazuje da je ne samo sjajan član benda, već i samostalna umetnica sa posebnim izrazom, čije nasleđe nastavlja da inspiriše nove generacije muzičara i obožavalaca širom sveta.

Rođena je 5. aprila 1950. godine u Jenčepingu, u Švedskoj, kao starija kćerka Ingvara Feltskoga i Birgit Johanson. Njen otac je pokazivao mnogo interesovanja za muziku i šoubiznis, dok je majka bila mirna i oprezna žena, koja je vodila domaćinstvo.

Agneta Faltskog, Abba
foto: Profimedia

Muzikom je počela da se bavi još kao tinejdžerka, kada je postala članica lokalnog benda. Međutim, pravi uspeh došao je kada je 1972. godine formirala ABBA zajedno sa svojim bivšim suprugom Bjornom Ulvaeusom, Benijem Andersonom i Ani Frid Lingstad. A njihovi vanvremenski hitovi poput "Dancing Queen", "Mamma Mia", "Waterloo" i mnogim drugima vinuli su ih u sam vrh svetskog šou biznisa. Popularnost im je rasla munjevitom brzinom, te su iz dana u dan postajali sve traženiji. Agneta je, takođe, ostvarila uspeh kao solo izvođač sa albumima poput "Wrap Your Arms Around Me" i "Eyes of a Woman".

Van muzike, Agneta je bila predmet medijske pažnje zbog svoje privatnosti, posebno tokom i nakon razvoda od Bjorna Ulvaeusa. Ipak, uspešno je održala svoju karijeru i ostala jedna od najcenjenijih ličnosti u svetu zabave.

Brak i uspon ABBE

Bjorna Ulveusa upoznala je 1969. godine na snimanju jedne muzičke emisije u TV studiju u Getenburgu, a uvek su isticali da je to bila velika ljubav na prvi pogled. Venčali su se 1971. godine, i njihovo venčanje proglašeno je najpopularnijim venčanjem u Švedskoj te godine. U braku su dobili svoje dece - kćerku Lindu (1973) i sina Pitera Kristijana (1977).

Abba
foto: Profimedia

Bjorn je tada bio član poznate grupe Hutenani Singers, i uveliko je sarađivao sa Benijem Andersonom. Međutim, već 1972. godine odlučuju da osnuju potpuno nov bend i to sa svojim partnerkama. I sa pesmom "People Need Love" ABBA je rođena. Niko nije ni slutio da će postati jedan od najpopularnijih bendova tokom sedamdesetih.

Potom je usledila pobeda na "Evroviziji", a pesmu "Waterloo" pevao je ceo svet! Vladali su svetskom scenom tokom čitave decenije. Zajedno su snimili osam albuma i imali veliki broj hitova.

Bjorn i Agneta razveli su se 1979. godine, i to je značilo prividan kraj benda ABBA. Njihov zadnji album, The Visitors, izašao je 1981. godine, a bend je prestao sa radom 1982. godine.

Muž je prevario sa drugaricom

ABBA je bila na glamuroznoj turneji po Velikoj Britaniji i umesto da Agneta uživa u neverovatnom uspehu benda, njoj se život raspado u londonskom hotelu. Naime, samo nekoliko soba niže, njen suprug i velika ljubav uživao je sa novom devojkom, te se nisu sramili ni da budu intimni. Da situacije bude još frapantnija, radilo se u pevačicinoj bliskoj prijateljici - Leni Kälersjö.

Abba
foto: Profimedia

- Oboje smo presrećni jedno s drugim - rekao je sa smeškom, dodajući da mu je Lena donela mir i zadovoljstvo u životu. Na pitanje o Ani, promenio je izraz lica u leden i rekao:

- Iselila se prošlog Božića, 1978. Sada smo prijatelji. Sad kada je vidim, teško mi je da zamislim da smo ikada bili u intimnom odnosu. U stvari, mislim da ona uživa u samačkom životu. Bili smo potpuno nekompatibilni. To nije slučaj s Lenom, nas dvoje baš odgovaramo jedno drugom.

Agneta tugu nije mogla da sakrije ni na sceni

Iako je nastup na Vembli stadionu bio rasprodat, za Anin nastup su kritičari pisali da je bio beživotan.

- Moje srce nije bilo u nastupu, možda je činjenica da sam puno toga pretrpela emocionalno ima veze s tim. Vidim Bjorna tamo i prisećam se brojnih stvari i teško mi je. Pokušavam da budem profesionalna i da plešem i pevam, ali radost je nestala - rekla je. Tada je i priznala kako sav taj uspeh ABBA-e, koji svakako ceni, njoj nije doneo sreću i da su joj sve nade za budućnost vezane uz sina Kristina (22 meseca) i ćerku Lindu (6 godina). Što je najgore u celoj priči, Lena, koja joj je "preotela supruga", bila joj je nekada bliska prijateljica. Iako su još neko vreme pred kamerama glumili srećno razveden par i prijatelje, idila ABBA-e nije dugo potrajala.

1 / 7 Foto: Profimedia

Ana je završila na lečenju i antidepresivima, nakon čega skroz povukla iz javnosti do te mere da niko nije znao gde je godinama.

Brak je potrajao 9 godina i dobili su dvoje dece, ali Agneta i Bjorn se razvode tokom najplodnijeg perioda ABBA-e što rezultira pesmom "The Winner Takes It All".

Pesmu je napisao Bjorn, a ona govori o ljubavnom raskidu u kojem jedna strana očajnički želi da zadrži vezu, dok je druga odlučila da krene dalje. Time je Ani naneo dvostruki udarac - ne samo da joj je pesmom dao do znanja šta oseća, već je ta pesma bila priznanje i svima drugima.

On je u braku s Lenom dobio još dvoje dece - devojčice Emu i Anu. Međutim, 2008. godine priznao je kako pati od demencije - ima trajne gubitke pamćenja zbog kojih se ne može setiti brojnih uspomena iz svog života, pa tako ni najuspešnijih trenutaka iz ABBA-ine karijere.

Utehu našla u deci i hobijima

Pokušavala da skupi snagu i s decom nastavi dalje, pa se posvetila astrologiji, jahanju konja i jogi. Ali, na svom izolovanom imanju Ana nije imala mnogo sreće.

Abba
foto: Profimedia

Ipak, 1990. udala se za švedskog hirurga Tomasa Sonenfelda, ali ni taj brak nije dugo potrajao pa su se razveli tri godine kasnije.

A onda 1994. doživljava veoma bolan životni udarac. Njena majka je izvršila samoubistvo, skočivši sa svog balkona. Već naredne godine, preminuo joj je i otac, a Anina depresija se sve više pogoršavala.

Činilo se da stvari napokon idu na bolje kada je 1997. godine započela vezu s Gertom van der Grafom, koji je navodno bio opsednut njome još od detinjstva.

Nakon što je odlučila da okonča njihovu vezu dve godine kasnije, uočivši da njegovo ljubomorno i opsesivno ponašanje ne prolazi, on to nije prihvatao. Pratio ju je svugde i nije joj dao vazduha, pa je bila prisiljena da se obrati policiji i sudu. Oni su mu na kraju izdali zabranu približavanja, pa je deportiran u Holandiju 2000. godine. Ali, to ga nije uplašilo, pa je ponovo upao na njen posed 2003. godine, tada je ponovo uhapšen i zabranjen mi je bio ulazak u Švedsku. Ali, 2005. godine je zabrana istekla, a Gert je ponovo počeo da je maltretira.

Iako se bila vratila u studio 2004. godine i snimila solo album "My Colouring Book", Graf je stalnim ugnjetavanjem uništio njegovu promociju, jer su svi intervjui bili otkazani.

Danas kaže da je zadovoljna, a dodaje da Bjorna, koji se preselio u London, retko viđa i to samo za rođendane njihove dece, ali nemaju prisan odnos.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs