3 TAJNE ŠVEDSKOG RODITELJSTVA STARE PREKO 164 GODINE: Odgojite srećnu i otpornu decu pomoću ovih jednostavnih saveta

Jedna mama koja je ujedno i autor knjiga o roditeljstvu savetuje kako da vaspitate decu po uzoru na švedsku kulturu.

Porodica
11:35h Autor:
3 TAJNE ŠVEDSKOG RODITELJSTVA STARE PREKO 164 GODINE: Odgojite srećnu i otpornu decu pomoću ovih jednostavnih saveta
Foto: Shutterstock

Odrastajući u Švedskoj, moji roditelji su me uvek podsticali da izlazim napolje što je više moguće - po kiši, snegu ili suncu. Ovo je uglavnom bilo podstaknuto „friluftsliv“, skandinavskom reči koja se otprilike prevodi kao „život na otvorenom“.

Koncept Friluftsliva star 164 godine odnosi se na prihvatanje prirode i veliki je deo švedske kulture. Kada su moja deca bila mala, puštala sam ih da se penju na kamenje i drveće, istražuju ljigava stvorenja, kopaju rupe i igraju se baš kao što sam i ja u njihovim godinama.

Mama, Dete, Vaspitanje, Švedska, Deca, Roditelji
foto: Shutterstock

Trenutno živim u Švedskoj, ali dok sam živela u SAD, ne mogu da vam opišem koliko sam čudnih pogleda imala kada su ljudi saznali da moje devojčice dremaju na našem verandi većinu dana, u svim godišnjim dobima, ili koliko često se igraju napolju bosi.

Kao autor knjiga „Život na otvorenom“ i „Ne postoji tako nešto kao loše vreme“, otkrila sam da friluftsliv nije samo način da se deci usađuju zdrave navike u ranom uzrastu – to je takođe i glavni razlog zašto se nordijske zemlje obično svrstavaju među najsrećnije na svetu.

Švedska, Deca
foto: Shutterstock

Evo mog najboljeg saveta za uključivanje friluftsliva u svoj stil roditeljstva:

1. Provodite vreme na otvorenom.

Jutarnje i večernje šetnje su svete u švedskoj kulturi. Ako vreme dozvoljava, večera se često servira napolju na verandi, dok se porodice druže uz vatru, pekući viršle na roštilju.

U nordijskim zemljama takođe je uobičajeno videti obdaništa na otvorenom ili šumske škole, gde deca provode veliku većinu vremena u prirodi.

Trik za razvijanje održive prirodne navike je stvaranje ritma koji vam omogućava da redovno izlazite napolje, čak i ako je to samo na kratko. Možda bi čak i pomoglo da ga zakažete u porodičnom kalendaru.

Ako ste u stisci sa vremenom, pokušajte da kombinujete vreme na otvorenom sa već uspostavljenom navikom. Na primer, prošetajte sa detetom do vrtića ili predškolske ustanove umesto da ga vozite automobilom, ili večeru napravite kao piknik u parku umesto kod kuće.

Dete, Deca, Devojčica, Prljavo Dete
foto: Thinkstock

2. Počnite od toga gde ste.

Zlatno pravilo friluftsliva je da koristite ono što imate i radite ono što možete bez dodatnog napora. Priroda je svuda oko nas, a čak i u urbanijim sredinama još uvek ima ptica za posmatranje, cveća za mirisanje i drveća za zagrljaje.

Ako imate priliku da svoju decu odvedete na planinarenje u udaljenu divljinu ili nacionalni park, to je divno – ali veze koje vi i vaša deca svakodnevno ostvarujete sa prirodom imaće veći uticaj na njih.

Devet puta od deset, kada uživam u friluftslivu sa svojom decom, to je upravo šetnja po šumi blizu naše kuće u Švedskoj.

Danska, Danska deca, Deca, Roditelji
foto: Shutterstock

3. Ne dozvolite da vam vreme pokvari dan.

Deca se ne rađaju sa vremenskom pristrasnošću, ali mogu brzo da shvate i prihvate negativne stavove odraslih prema kiši, vetru, hladnoći i vrućini.

Tradicija friluftsliva podstiče nas da pronađemo nešto što bismo voleli u svakom godišnjem dobu. U nordijskim zemljama roditelji često koriste staru izreku: „Ne postoji loše vreme, samo loša odeća“. To motiviše decu da svakodnevno izlaze napolje, bez obzira na vremenske prilike.

Naravno, kada su napolju vremenske nepogode, možda će vam biti bolje da ostanete unutra. Ali uglavnom, imamo toliko koristi od toga što decu oblačimo u skladu sa vremenskim prilikama i pustimo ih da iskuse radost trčanja kroz kišu, klizanja po ledenim lokvama i rashlađivanja prskalicom za vodu tokom vrelih dana.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs