OSTAVLJAJU DUBOKE TRAUME

OVIM ŽILETIMA OD REČI OSAKATIĆETE IH ZA CEO ŽIVOT: Rečenice koje se urezuju u dečju psihu i NIKADA ne nestaju!

Ljudi širom sveta podelili su koje rečenice iz detinjstva ih bole celog života...

Vaše dete & vi
Autor:
OVIM ŽILETIMA OD REČI OSAKATIĆETE IH ZA CEO ŽIVOT: Rečenice koje se urezuju u dečju psihu i NIKADA ne nestaju!
Foto: Shutterstock

Među najgorim rečenicama za sampopouzdanje koje deca mogu da čuju su:" Ti si nesposoban", "Ne možeš ti to","Kako si glup/a"...

Kada bi odrasli, a posebno roditelji, ali i vršnjaci razmišljali šta govore deci i kakve to posledice može da ostavi na njihovu psihu dugoročno, zastali bi pre nego što nešto kažu i "izmerili" reči.

Da je to tako otkrili si oni kojima su za ceo život ostali urezani ružni komentari koje su dobili u djetinjstvu.

Korisnici foruma Mumsnet su otkrili da ih još uproganjaju okrutne reči koje su čuli i doživeli kao deca.

Neki su detaljno opisali kako je to što su im roditelji ili učitelji stalno govorili narušilo njihovo samopouzdanje, a kod nekih izazvalo i poremećaje u ishrani. Drugi su rekli da su im govorili da "nikada neće ništa postići" dok su bili deca i kako je to ostavilo negativan utjecaj na njihove kasnije karijere.

Među najgore rečenice po sampopouzdanje koje deca mogu da čuju u toku odrastanja spadaju:" Ti si nesposoban", "Ne možeš ti to", "Nemaš ti snage za tako nešto", "Glup si"...

Međutim, na smopouzdanje loše mogu da utiču i neprimerene opaske vršnjaka. Jedna žena na forumu je podstakla razgovor na ovu temu.

- Ostalo mi je u sećanju iz tinejdžerskih dana, kada sam izlazila sa dečkom u koga sam bila mnogo zaljubljena, jedno pitanje njegovog prijatelja - šta on radi sa mnom jer sam nedovoljno dobra za njega - napisala je.

Podelila je da je na nju to uticalo tako da postane vrlo nesigurna, a kako je rekla, i kao žena u zrelim godinama ponekad smatra da nije tako dobra poput drugih, što je veoma frustrira.

- Uticaj neprijatnih reči na mlad um toliko je snažan da bi svi pre nego što nešto izgovorimo trebalo da razmislimo o tome. Učim svoju decu da budu vrlo svesna stvari koje govore i koje se njima kažu, jer ne znaju koliku štetu to može da im nanese - dodala je.

Drugi su podelili slične priče o tome što su doživjeli kao deca i kako je to uticalo na njih.

- Otišao sam na lekarski pregled za posao sa 16 godina. Imao sam viška kilograma, nedostajalo mi je samopouzdanje i samosvest. Doktor srednjih godina je obavljao pregled. Komentarisao je da imam telo čoveka od 40 godina. Nikada to nisam zaboravio. Bilo je to pre više od 40 godina - rekao je jedan.

- Na času plivanja u osnovnoj školi, kasnih 80-ih, učiteljica me je pogledala sa ivice bazena i rekla da nisam dovoljno zgodna - požalila se druga osoba.

Jednoj je osobi maćeha rekla: "Brinuli smo se kako ćeš izgledati, ali kada si porasla, postala si malo lepša".

- Jedan dečko me je pozvao na sastanak, a pošto što sam ga odbila, odgovorio mi je: "U redu je, ionako volim samo mršave devojke"; imala sam 16 godina tada i to je izazvalo poremećaj u mojoj ishrani, ali srećom nije dugo trajalo" - napisala je jedna devojka.

Druga je devojka podelila situaciju kada je dečko pitao svoje prijatelje šta misle o njoj, a oni su mu odgovorili kako pretpostavljaju da ima možda neku lepu osobinu.

- Bilo je to pre 20 godina, kada su me u srednjoj školi maltretirali zbog toga što sam "ružno pače", to je dovelo do mog potpunog nedostatka samopoštovanja, koje, nažalost, i dalje traje - dodala je jedna osoba.

Nisu samo komentari o izgledu oni koji su bolni, jer neki otkrivaju i kako im je rečeno da nikada neće biti uspešni. Učiteljica u prvom razredu osnovne škole rekla je jednome dečku kako nikada neće biti dobar u aritmetici, i dok je godinama učio i mučio se, nikada to nije zaboravio.

"Savršeno sam kompetentan kao odrasla osoba, ali nikad nisam zaboravio taj grubi komentar", rekao je.

Neke su žene podelile i bezosećajne komentare svojih majki pošto su doživele pobačaj. "Kada sam mami rekla za svoj pobačaj, prvo što mi je kazala - rekla sam ti, radiš previše".

Druga osoba je rekla da njena majka ne želi da ona bude uspešnija od nje, te da joj stalno govori: "Neću ti oprostiti što si bolja od mene".

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs