vaše dete i ja

DA NAM JE SAMO OVO NEKO REKAO NA VREME: MIT naučnici otkrili kako deca postaju pametnija!

Većina roditelja želi da im deca budu inteligentna i uspešna i dok neki eksperti savetuju roditelje da decu usmere na programiranje, nova istraživanja pokazuju da deca postaju pametnija uz muziku.

Vaše dete & vi
Autor:
DA NAM JE SAMO OVO NEKO REKAO NA VREME: MIT naučnici otkrili kako deca postaju pametnija!
Foto: Shutterstock

Programiranje pruža deci prednosti kada je u pitanju tehnologija, ali ima i mnogo nedostataka. Muzika, s druge strane pozitivno utiče na dečji mozak.

Nova istraživanja koje je sproveo MIT (Masačusetski tehnološki institut) i objavio „Journal of Neuroscience“ pokazuju da muzika ima veliku moć u razvoju mozga deteta.

Prema rečima autora istraživanja, kada deca uče muziku u ranom periodu života, mozak im postaje „povezaniji“ što na kraju doprinosi da neurološki bude sposoban za bavljenje različitim stvarima, ne samo muzikom.

"Ovo istraživanje, između ostalog, pokazuje da se mozak kreira u zavisnosti od iskustva", objasnio je Lutz Jancke, ko-autor istraživanja.

Ono što je pokazalo istraživanje je da mozgovi koji su izloženi muzici stvaraju strukturalne i funkcionalne veze u poređenju sa mozgovima koji se nisu bavili muzikom.

Muzika je jedan od načina za kreiranje takvih veza, a druge studije su pokazale da slične veze mogu da naprave balet, golf i šah.

U istraživanju su učestvovala 103 profesionalna muzičara i 50 ljudi koji se ne bave muzikom i svima je skeniran mozak. Nakon skeniranja utvrđeno je da svi muzičari imaju "zapanjujuće slične veze u mozgu".

Zaključak istraživanja je da će deca koja se u ranom uzrastu bave muzikom biti pametnija.

"Da mi je neko ranije rekao da je postojala mogućnost da promenim kurs svog mozga, više vremena bih proveo svirajući klavir nego na fudbalskom terenu", dodao je jedan od koautora studije Sajmon Leipold.

Iskreno govoreći, veruje se da bi većina roditelja rekla isto. Ako imate dete i želite da ima izbalansiran život i donosi pametne odluke, sudeći prema ovom istraživanju, muzika je najbolji recept.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs