Divno

20 saveta za MAME: Evo kako da vaspitate SINA koji će sutra izrasti u SREĆNOG I STABILNOG MUŠKARCA!

Donosimo vam 20 saveta za vaspitanje srećnog sina koje su delile mame dečaka

Vaše dete & vi
Autor:
20 saveta za MAME: Evo kako da vaspitate SINA koji će sutra izrasti u SREĆNOG I STABILNOG MUŠKARCA!
Foto: Shutterstock

1. Jednostavo ga pustite da pokvari tu igračku. Ne uznemiravajte se kada dođe kući sa pocepanim pantalonama i kaljavim cipelama. Dečaci uče o svetu penjući se na drvo i ograde, skačući po lokvama, prosipajući i padajući. To je jednostavno tako.

2. Dajte mu nešto da oslobodi svoju energiju - bubnjeve, vreću za udaranje, otvoren prostor da trči koliko ga noge nose, psa sa kojim će da se igra... Dajte mu nešto kako bi mogao da "poludi". Dajte mu priliku da pomogne drugima. Dati priliku znači zapaliti vatru u srcu, koja će jednog dana buknuti i ugrejati ceo svet.

3. Objasnite mu da vežbanje pomaže u postizanju savršenstva. Ovo se odnosi ne samo na sport ili muziku, već i na sve u životu. Razvijajte pravilne životne navike kako bi on, kao odrastao čovek, moga da se lako nosi sa nedaćama života.

4. Kada pita "zašto?" obavezno mu dajte odgovor. Ako ne znate odgovor, potražite ga zajedno. Pomozite mu da dobije odgovor (pitajte muža, baku, dedu, komšiju...) Postavite mu kontra pitanje da ga naterate da razmišlja. Ako mu bude previše neprijatno da vas pita, znaće gde da traži odgovor.

5. Naučite svog sina da verbalizuje ono što oseća. Mališan treba da vrišti od očaja, skrije se kad ga je sramota, grize od uzbuđenja, plače od straha.... Objasnite mu da je to normalno. Objasnite mu da njegovo telo traži da se izrazi tako. Kada odraste znaće razliku između besa i sramote, izbeđu razočarenja i tuge, naučiće da se nosi sa svojim emocijama.

6. Dopustite sebi da vas zanimaju njegova interesovanja - naučite sve o fudbalu i fudbalerima. Naučite pesme njegovog omiljenog benda. Budite aktivni učesnik njegovog života, ne spoljni posmatrač.

7. Izađite napolje zajedno. Isključite televizor, isključite video igrice, stavite telefon na punjač i izađite iz kuće. Samo izađite napolje i pratite svoje dete. Pogledajte ga. Pogledajte njegove reakcije. Pogledajte tu magiju koja se nalazi ispred vas.

8. Budite najveći obožavaoc vašeg deteta. Najverovatnije ćete nekada osramotiti sina pevajući njegove pesme, čuvajući njegove diplome od vrtića pa na dalje, pokazujući njegove bebeće slike njegovim devojkama.. .Verovatno će vam u jednom momentu reći: "Prestani mama, prestani.." Ali on će znati da postoji jedna osoba koja UVEK navija za njega.

9. Naučite sina da čisti, kuva, pere čarape i pegla košulje. Možda mu to nikad neće trebati, ali neka zna..

10. Čitajte njemu i sa njim. Deca postaju čitaoci u krilu svojih roditelja. Dete treba da vidi da i vi čitate. Pričajte mu o svojim omiljenim knjigama. Objasnite mu zašto je važno da čita, da zajedno čitate, razmišljate, crtate, maštate....

11. Ohrabrite ga na ples! Muzika, ritam i ples su univerzalni jezik koji svi razumeju. To je kontrola tela i neophodna veština za skladan razvoj.

12. Pričajte mu o hrabrim ljudima, o pametnim, snažnim, talentovanim i poštenim. Pričajte mu o velikim putnicima, istraživačima, naučnicima, umetnicima, fotografima. O tome kako su živeli i šta su sve žrtvovali da bi uspeli. Naučite ih da je unutrašnja lepota važnija od spoljne.

13. Naučite ga lepom ponašanju: da se rukuje, da gleda ljude u oči, da kaže "hvala" i "molim te", da ustupi mesto starijem...

14. Dajte mu nešto u šta može da veruje. Vaš sin će često osećati strah ili anksioznost, bol ili tugu, ali trebaće mu nešto za šta može da se uhvati kada vi niste tu.

15. Naučite ga da mora biti veoma nežan prema maloj deci, životinjama, biljkama i osećanjima drugih ljudi.

16. Neka izgubi. Koliko god želite da vaše dete bude pobednik, nekad mora da izgubi. To je veoma važno. Naučite ga da izgubi opet, opet i opet. Recite mu da to ne znači da treba da odustane, već da treba da se bori jače....

17. Neka ga tata nauči važnim stvarima. Dozvolite da tata bude deo odrastanja vašeg sina. Morate da budete svesni da sin voli majku, ali je otac taj koji je njemu sve na svetu.

18. Izgradite mu tvrđavu od jastuka, stolica, ćebadi... To će za njega biti magično iskustvo.

19. Poljubite ga i zagrlite ga! Dečacima je potrebna ljubav, potreban im je zagrljaj i nežnost.

20. Najvažnija stvar koju vaš sin treba da zna da je on vama uvek u srcu. Jer, kad odraste, ma šta da radio, uvek će tražiti odobrenje na vašem licu.

(STIL.KURIR.RS)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs