Obratite pažnju

Zašto je važno da deca odu na spavanje najkasnije u 21h: Ovo svaki roditelj treba da zna!

Ako želite dobro svom detetu, ono mora da spava svako veče u 21h - bez izgovora

Vaše dete & vi
Autor:
Foto: Shutterstock

Kada smo bili deca stalno smo slušali frazu:"U devet u krevet!" Postepeno su se odrasli navikavali da menjaju vreme odlaska u krevet svoje dece, produžavajući taj period. Ako smo ranije u 21h već bili u krevetu, svoju decu teško da možemo da nateramo da u to vreme makar obuku pidžamu.

Dete treba rano da legne. I izgovori nisu potrebni! To je neophodno jer hormon rasta počinje da se proizvodi u četvrtoj fazi sna, odnosno oko 00:30h, ako dete legne tačno u 21h.

Ako dete ide na spavanje veoma kasno, ima manje vremena da se proizvede ovaj hromon, koji ozbiljno utiče na rast, piše Adme.ru.

Pored toga, prema eksperimentima u ovoj oblasti, deca sa pravilnim obrascima spavanja više su usredsređena na svoje lekcije i bolje pamte gradivo. Takva deca imaju manji rizik od razvoja Alchajmera u kasnijoj dobi, jer lekari kažu da samo dve stvari pomažu: redovan san i vežbanje.

Ne zaboravite da deca prate ritam svojih roditelja, pa je najbolje da i vi rano i dete u krevet. Na kraju krajeva, ovo će dobro uticati i na vas i na dete, kako na fizičku, tako i mentalnu snagu.

Kako naterati dete da ide na spavanje u 21h?

U 21h mora da ide na spavanje cela porodica. Ako dete čuje glasove, muziku ili televiziju posle 21h, odmah će da zaključi kako nije vreme za spavanje.

Drugi način je da svako veče čitate svom detetu nešto pre spavanja, a zatim ono ide na spavanje. Uskoro će dete da usvoji taj režim i to će mu postati normalno.

Psiholozi savetuju da dete pre spavanja ne sme da gleda televiziju, telefon ili kompjuter. Da mu se u sobi pusti žuto svetlo koje opušta i pomaže da se dete pripremi za san.

Ne zaboravite na sport, jer deca koja vežbaju, brže zaspu. Ako vaše dete ima naviku da svako veče ide na spavanje u 21h, to je garant da će izrasti u samopouzdanu, fizički i emotivno zdravu osobu.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs