TAJNA MARIJE MONTESORI

Osam tajni montesori vaspitanja: Najvažnije je pravilo broj 3!

Nije jednostavno vaspitati dete, ali greše svi roditelji koji preteruju u brizi, ali i velikoj slobodi.

Vaše dete & vi
Autor:
Foto: Shutterstock

Italijanski pedagog Marija Montesori je još u prošlom veku uspostavila poseban način vaspitanja dece, koji danas ima sve više poštovalaca zbog specifičnih pravila. Ovo su neka od njih:

 

Neka bude voljeno i slobodno

 

Prve tri godine života su presudne za razvoj mališana, jer u tom dobu on upija sve što vidi i čuje, pa je važno da mu omogućite da slobodno izražava potrebu za kretanjem, jezikom i ljubavlju. Da se oseća nesputano i voljeno.

 

Izbegavajte kritike


Kada dete stalno kritikujete, zapravo ga učite kako da osuđuje druge. Ono se oseća zadovoljno kada nešto dobro uradi i to mu je satisfakcija i motivacija za dalje.

 

Poštujte ga i kada pogreši

 

Svi mi grešimo, pa i najmlađi članovi društva umeju da skrenu sa puta. Ali na to gledajte kao na savladanu lekciju, jer, uz vašu pomoć, mališan uči kako da ispravi grešku i pravilno reši neki zadatak. Važno je samo da ga i u tom momentu poštujete.

Omogućite mu pravo na izbor

 

Ako dete odrasta u atmosferi u kojoj se uvek uvažava njegovo pravo na izbor, osećaće se ispunjeno, a njegovo samopouzdanje će da raste.

Razvijajte kreativnost i radoznalost kod deteta. 

 

Budite mu podrška

 

Potrebno je da dete bude okruženo mirom i ljubavlju, jer će tako u svakom trenutku osećati da ste mu podrška, što će se povoljno odraziti na stepen njegove samouverenosti.

 

Podstičite njegovu radoznalost

 

Svako dete je mali istraživač, ali od vas zavisi da li će njegova znatiželja da se razvije u pravom smeru ili će utihnuti. Pratite šta radi i kako se ponaša, osluškujte ga i onda pomozite da usmeri sve kapacitete ka oblasti koja ga zanima.

Priskočite mu u pomoć

 

Nemojte da mislite da ćete razmaziti dete time što ćete mu se naći kada mu je potrebna neka pomoć. Uradite to. Ali nemojte da obavljate njegove obaveze umesto njega.

 

Budite uvek kulturni

 

Ako želite da vaš mališan izraste u lepo vaspitanog čoveka, imajte na umu da i to zavisi od vas. Zato se potrudite da mu pružite dobar primer, da u svakom trenutku vi budete kulturni, odmereni i ljubazni.

(Stil.kurir.rs/Mojpedijatar)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...