SA BEBAMA NIKAD DOSTA OPREZA

Proverite bebine čarapice kada plače: Većini roditelja ne padne na pamet-od bizarnog razloga može nastati pravi problem!

Naizgled naivna stvaru krije realnu opasnost kod ovako male dece

Vaše dete & vi
Proverite bebine čarapice kada plače: Većini roditelja ne padne na pamet-od bizarnog razloga može nastati pravi problem!
Foto: Shutterstock

Svi roditelji su iskusili situaciju kada beba neutešno plače iako je sita, presvučena, nema grčeve, ne rastu joj zubi, naspavala se...Mnoge roditelje ovakva situacija frustrira i postaju zabrinuti zašto beba plače. Razlog za to može biti nešto sasvim naivno, trenutno i bezopasno, ali iza plača mogu se skrivati i problemi koje beba oseća, a vi ih ne vidite.

Jedan od razloga zašto bebe mogu neutešno plakati, a dešava se i može napraviti ozbiljan problem jeste – najobičnija dlaka koja se zavukla u bebinu čarapu, prenosi Mojpedijatar.

Teško je poverovati, ali to je najobičnija dlaka koja se nekako našla u detetovoj čarapici. Ona može da se uprede i useče oko bebinog prstića – jednog ili više njih, čemu doprinosi to što beba pravi beskrajno mnogo različitih pokreta nožicama i nožnim prstima.

Dlaka izaziva jak bol i prekida cirkulaciju, što može dovesti čak i do amputiranja prstića ako se problem ne uoči blagovremeno. S vremenom je sve teže primetiti dlaku jer tkivo oko nje nabubri odnosno otekne, a bebini prsti već deluju "krofnasto", pa je dodatno teško uočiti tanku vlas. Ta pojava se na engleskom zove hair tourniquet (vrpca od dlake).

Mladi roditelji Skot i Džesika Voker suočili su se s tom pojavom. Njihova ćerkica je plakala ceo dan iako je izgledalo da nema razloga za to. Džesika je bebi izula čarape u nadi da će je to malo umiriti i primetila da je bebin prstić otekao i pocrveneo. Ispostavilo se da je za sve kriva dlaka koja se uplela oko prstića.

"Da nije bilo pincete i lupe, situacija je mogla da bude još gora", objasnili su tada roditeljima.

Ova pojava nije preterano česta, ali se ipak jedan broj roditelja u celom svetu ponekad susretne sa njom, pa je dobro znati da takva situacija može da se desi i da je ralana opasnost, pa nije zgoreg proveriti kada beba ne prestaje da plače, uprkos tome što je sve ostalo u redu.

Svaki potencijalan razlog zašto beba ne može da se smiri, valja proveriti, ma koliko retko se dešavao ili naivno zvučao i delovao.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs