Pročitajte

Mnogi roditelji u ovome ne uspeju: Ovako treba da izgleda dobra komunikacija s detetom!

Ovako možete da rešite svaki problem s detetom, bez nasilja, vikanja i ostalih poteza koji štete detetu, ali i vama

Vaše dete & vi
Autor:
Mnogi roditelji u ovome ne uspeju: Ovako treba da izgleda dobra komunikacija s detetom!
Foto: Shutterstock

Lelija Šot, sertifikovani edukator i savetnik za roditelje, otkrila je savete o nenasilnoj komunikaciji, rešavanju sukoba i izražavanju stavova.

  • Dečje odgovaranje ili stav ne ukazuje na njihov nedostatak poštovanja.
  • Dete može da voli i poštuje svoju porodicu, ali naprosto može i da izrazi sva svoja osećanja (makar ona bila i loša) ili verovanja koja ne bi izgledala tako loša da ih mogu bez problema deliti i izgovarati.
  • Kad stavove shvatimo lično, propuštamo priliku za rast i da pomognemo našoj deci da odrastu.
  • Moramo pokušati da razumemo objektivno razmišljanje i njihova osećanja jer je to od vitalne važnosti kako bismo održali zdrav odnos. Kada prilagođavamo naša osećanja i razmišljanja kako bismo ih podelili s poštovanjem, naša deca to uče od nas.
  • Učenje komunikacije s poštovanjem zahteva dobar primer, praksu i zrelost.

Svesna komunikacija treba da izgleda ovako:

- Budite prisutni! - Odložite telefon ili sve što radite da biste mogli da se usredsredite. - Dišite polako. - Slušajte. Istinski slušajte. - Potražite nezadovoljenu potrebu ili ograničavajuće uverenje iza ponašanja. - Brinite, ali iskreno. Saosećajte se i potvrdite to. Sa sobom iznutra i sa detetom spolja. - Ako ste mirni, komunicirajte, ako nešto treba da zatražite, uradite to jasno bez pretnji, srama, krivice ili kritike. - Ako se ne osećate mirno, tražite malo vremena za razmišljanje. - Problem rešen.

- Ponovo se povežite. Nađite vremena da budete zajedno (igrajte se, čitajte, šetajte, stvarajte zajedno obrok ili umetničko delo .... sve što vaše dete voli).

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs