INSPIRACIJA

Slute na radost i blagostanje: 5 najlepših kratkih imena za devojčice sa moćnim značenjem!

Ako svom detetu želite da date neobično i jako ime koje će obeležiti njegov život, evo inspiracije

Vaše dete & vi 21.04.2020. - 20:47h Autor: stil/mogujatosama
Foto: Shuterstock

Već dobar broj godina unazad među roditeljima vlada trend da svojoj deci daju kratka imena. Lako se izgovaraju, internacionalna su, a sa sobom nose i posebna značenja. Ako za dete izaberete jedno od ovih imena, kroz život će ih pratiti snaga i lepe stvari.

 

Donosimo vam spisak 5 trenutno najpopularnijih:

 

Gala

Gala je ime jedne od hrišćanskih svetiteljki, zatim se značenje ove reči vezuje za slavu i raskoš, ali isto tako etimološki reč vodi poreklo od starog prideva koji znači - crna tamna.

 

Neva

U duhu našeg jezika, reč Neva je izvedena od glagola "venuti", te ovo ime dodavanjem prefiksa "ne" ima značenje one koja je večno mlada, nikad ne vene, i koja je simbol mladalačke lepote.

Ana

na je definitivno jedno od najpopularnijih svetskih imena, koje je u pravom smislu internacionalno, a pripada grupi imena čije je poreklo biblijsko. Za ovo ime se vezuju dobrota, milosrđe, svetlost, svevremenost. Postoji verovanje koje kaže da se će sve devojčice sa ovim imenom biti posebne, lepe i pametne.

 

Una

Una je reč italijanskog porekla, koja znači jedna, jedinstvena, neponovljiva. Kod nas se takođe dovodi u vezu i sa geografskim pojmom reke Une.

 

Iva

Mnogi poreklo ovog imena objašnjavaju u odnosu na naziv biljke tj. drveta - žalosna vrba, ali isto tako se smatra i skraćenom verzijom od imena Ivana. Ovo ime se dovodi u vezi i sa engleskom reči "evy", kao dar od Boga.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...