Provereno

Svako veče svojoj deci pre spavanja postavim ova 4 pitanja: Zbog toga meni pričaju sve svoje tajne!

Od kako sam počela deci da postavljam ova četiri pitanja, život nam se popravio na bolje

Vaše dete & vi
Autor:
Svako veče svojoj deci pre spavanja postavim ova 4 pitanja: Zbog toga meni pričaju sve svoje tajne!
Foto: Shutterstock

Imam običaj da svojoj deci svako veče čitam bajka ili pričam priče. Međutim, ponekad sam toliko umorna da ne mogu da držim oči otvorene pa sam počela da praktikujem postavljanje ovih 4 pitanja, umesto pričanja priča.

Verujte mi - ništa nas više od ovog nije zbližilo!

1. Šta vam se danas najviše dopalo?

Ovo pitanje omogućava nam da zajedno prođemo emocije koje smo doživeli tog dana. Meni lično pružaju uvid u to šta moja deca vole. Često se smejemo nekim lepim momentima koje smo tog dana doživeli. A šta je lepše od zajedničkog smeha sa decom?

2. Šta vam se danas najmanje dopalo?

Ovo pitanje nas vraća u stvrnost. Niko nije savršen. Život nije savršen. Svi grešimo, ali dok smo u mogućnosti da priznamo greške, moći ćemo i da ih ispravljamo. Ovo pitanje mi pomaže da decu ohrabrim da se izvinu, ako je potrebno; da poprave što popraviti mogu i td. Lepo je kada deca shvate da i najlošije stvari mogu sutra da se poprave; da je sutra novi dan.

3. Imate li danas pitanja za mene?

Ovo pitanje ima za cilj da deca shvate da svoju majku mogu da pitaju šta god žele! Mogu joj verovati, jer će im ona uvek dati odgovor na njihova razmišljanja i td. Majka će uvek biti tu da sa njima razgovara čak i o najneprijatnijm temama.

4. Kakve koristi si imao od današnjeg dana?

Ovo pitanje ima za cilj da sagledaju pozitivnu stranu života. Iz loših i iz dobrih dana izvući pouku - je sve na svetu! Ovo je najmoćnije pitanje na svetu, a deca će vam dati odgovor na njega - samo pokušajte!

Moje najstarije dete je imalo šest godina kada sam ga pitala ovo pitanje. Malo se zbunio, ali kada sam mu rekla da znam da je danas bio pažljiv prema sestri, da je sam oprao ruke nakon šetnje, te da je odneo svoju čašu u sudoperu kada je popio sok - shvatio je svrhu pitanja.

Znate za onu izreku:"majka najbolje zna"? E pa ne zna! Deca rastu brzinom munje. Dok trepnete, promakne vam milion stvari. Ova pitanja će vam pomoći da stvarno upoznate svoje dete. Ono će vam se svako veče ispovedati, a vi se samo opustite i slušajte.

I što ranije počnete sa ovom tradicijom - to bolje. Ako dete u ranom detinjstvu nauči da vam odgovara na ova pitanja, u tinejdžerskom periodu će mu biti prirodno da sa vama priča o svim "škakljivim" temama i problemima koji ga muče.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs