Roditeljstvo

Muškarci, požurite: Deca starijih očeva imaju veći rizik od autizma

Što je otac stariji, to je i rizik od poremećaja kao što su hiperaktivnost, autizam i bipolarni poremećaj veći. Ta deca češće imaju probleme sa učenjem i ocenama
Vaše dete & vi
02:58h Autor:
Muškarci, požurite: Deca starijih očeva imaju veći rizik od autizma
Foto: Thinkstock

Starosna dob oca utiče na zdravlje nerođenog deteta, potvrdilo je istraživanje američkog Univerziteta Indijana i švedskog Instituta Karolinska.

Naučnici su proučili medicinske kartone 2,6 miliona dece i 1,4 miliona muškaraca. Deca čiji su očevi stariji od 45 godina imaju 13 puta veći rizik od poremećaja hiperaktivnosti nego deca 20 godina mlađih očeva, piše The Telegraph.

Šta povećava šansu muškarcima da postanu očevi, saznajte ovde.

Sem toga, ta deca imaju i tri i po veći rizik od autizma, kao i 25 puta veći rizik od bipolarnog poremećaja. Takođe, oni imaju niži koeficijent inteligencije i slabije ocene u školi.

"Bili smo šokirani rezultatima, pa iako ne možemo sa sigurnošću da kažemo da dob uzrokuje sve te probleme, svakako može da se poveže sa povećanim rizikom - objasnio je vođa studije Brajan D'Onofrio.

Stručnjaci tvrde da rezultati istraživanja nameću pitanja da li i muškarcima otkucava biološki sat i kojom brzinom. Prethodna istraživanja su potvrdila da se kvalitet sperme sa godinama smanjuje, a spermatozoidi mutiraju što uzrokuje oštećenja genetskog materijala.

A kako veća uključenost očeva utiče na decu, saznajte ovde.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs