Promene čine čuda

Unesite rustiku u svoj životni prostor: Zid od cigle za topao ambijent

Ovakav dekor odličan je u kombinaciji sa ostalim zidovima u nekoj drugoj boji i drvetom, a izgleda sjajno u svakom prostoru
Enterijer
17:52h
Unesite rustiku u svoj životni prostor: Zid od cigle za topao ambijent
Foto: Thinkstock

U svetu, ali sve više i kod nas, poslednjih godina u trendu su ogoljeni cigleni zidovi, jer izgledaju moderno i stvaraju toplu atmosferu u domu. Cigleni zidovi najbolje će doći do izražaja u kuhinji, trpezariji ili dnevnom boravku, a neki ih vole i u spavaćoj sobi. Takođe, cigla može da oživi dosadno i jednolično predvorje stana ili suteren, koji će tako dobiti starinski izgled pravog vinskog podruma.

Istaknite samo jedan zid

U prostoriji se obično samo jedan zid ističe ciglom. To svakako možete uraditi i sa celom prostorijom, ali vodite računa da u tom slučaju ima dovoljno svetla i velikih prozora, jer biste mogli stvoriti mračnu atmosferu.

Kako se pravi

Sa zida najpre čekićem i špahtlom skinite malter, a zatim finije ostatke sastružite čeličnom četkom, koju ćete povremeno umočiti u vodu. Na kraju na zid nanesite posebne uljne premaze kako biste fiksirali površinu.

Ako u domu nema originalnih ciglenih zidova, neke od njih možete i sami obložiti ciglom, bilo pravom opekom, bilo imitacijom u obliku ciglenih pločica.

U kuhinji ćete ciglom postići rustikalni stil, a najbolje je da izaberete zid na kojem neće biti visećih elemenata kako bi što više došao do izražaja.

Cigla ne trpi ukrase

Cigleni zid je dovoljno zanimljiv sam po sebi, pa ga ne treba opterećivati s previše detalja i ukrasa. Na njemu će najbolje delovati slike većeg formata i istaknutih okvira.

Zidovi mogu biti u raznim tonovima, od belih i narandžasto-crvenih do tamnosmeđe. Najvažnije je da se slažu s nameštajem i ostatkom enterijera.

Ako pak stavljate imitaciju cigala u vidu zidnih tapeta, važno je da prethodno dobro pripremite podlogu. Zid koji se oblaže mora biti suv i sa njega treba sastrugati svu staru boju.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs