Buduće mame, obratite pažnju

Novo saznanje: Trudnice koje vežbaju su srećnije

Pored toga što je vežbanje u trudnoći važno za fizičko zdravlje žene, nova istraživanja su pokazala da ono podstiče vedar duh i dobro raspoloženje kod trudnice
Trudnoća
08:58h Autor:
Novo saznanje: Trudnice koje vežbaju su srećnije
Foto: Thinkstock

Vežbanje može da poboljša raspoloženje i smanji osećaj zamora kod trudnica, rezultati su kanadskog istraživanja koje je prošle godine objavljeno na sajtu "Science Daily".

Naučnici Univerziteta u Zapadnom Ontariju su sproveli studiju o uticaju vežbanja na psihičko i fizičko zdravlje u trudnoći. U njihovom istraživanju su učestvovale fizički neaktivne trudnice, koje su prošle kroz četvoronedeljni program vežbi, nakon kojeg su bile znatno raspoloženije i odmornije.

Ovde saznajte o lepršavim pokretima u maminom stomaku.

Ovo istraživanje je od velikog značaja, tvrde naučnici, jer je pokazalo da se samo uz odgovarajući program vežbi može sprečiti pojava depresije i zamora u trudnoći, a samim tim i brojne neželjene posledice ovih stanja. Naime, ranija istraživanja su pokazala da žene koje su depresivne ili anksiozne tokom trudnoće, često rađaju decu koja imaju povećan nivo kortizola na rođenju i u adolescenciji i kod kojih postoji veći rizik od nastanka razvojnih i mentalnih poremećaja.

Takođe, zamor u trudnoći je povezan sa povećanim rizikom od carskog reza i poremećajem sna, i negativno utiče na celokupno psihičko i fizičko zdravlje žene. Autori studije iz Zapadnog Ontarija ističu da je veoma važno razbiti predrasude o vežbanju u trudnoći, i edukovati trudnice, njihove porodice i zdravstvene radnike o aktuelnim smernicama i prednostima pravilnog vežbanja u drugom stanju.

A o svim prednostima joge za lakši porođaj saznajte ovde.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs