Ne ignorišite ova upozorenja

Roditelji, obratite pažnju: Noćne more kod dece upozorenje za poremećaj

Prisutnost noćnih mora do uzrasta od 12 godina je povezana sa 3,5 puta većim rizikom za psihotične poremećaje, a taj rizik je bio dvostruko veći kod dece koja su imala redovne noćne more, otkrili su naučnici
Vaše dete & vi
08:18h Autor:
Roditelji, obratite pažnju: Noćne more kod dece upozorenje za poremećaj
Foto: Thinkstock/Ilustracija

Redovne noćne more kod dece mogu da budu rani znak upozorenja za psihičke poremećaje, upozoravaju britanski naučnici.

Stručni časopis "Slip" (Sleep) piše da većina dece ima noćne more, ali je potrebno obratiti pažnju ako je reč o pojavi koja traje godinama. Podaci prikupljeni od oko 6.800 dece uzrasta do 12 godina pokazuju i da je dodatno povećan rizik za psihotične poremećaje uočen kod dece koja su za vreme noćnih mora vrištala i nekontrolirano udarala udovima.

Ovde saznajte ko je zaslužan za osećaj sigurnosti kod deteta.

Najčešći psihotični poremećaji kod ove dece su bile halucinacije, deluzije i osećaj da im neko kontroliše misli, piše portal Pliva. Oko 37 odsto dece uključene u istraživanje je imalo noćne more koje su se ponavljale u višegodišnjem periodu.

Naučnici Univerziteta Vorvik su izračunali da je prisutnost noćnih mora do uzrasta od 12 godina povezana sa 3,5 puta većim rizikom za psihotične poremećaje, a taj rizik je bio dvostruko veći kod dece koja su imala redovne noćne more.

A kako ćete najlakše da upropastite svoje dete, pročitajte ovde.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs