Obratite pažnju

8 užasnih ponašanja dece: Čupanje, udaranje, histerisanje je poziv za pomoć!

Da li se i vaše dete po nekad ponaša sasvim nesnosno

Vaše dete & vi
Autor:
8 užasnih ponašanja dece: Čupanje, udaranje, histerisanje je poziv za pomoć!
Foto: Profimedia

Kad vas dete ugrize ili ugrize drugo dete

Agresija kod mališana može lako da se objasni razvojem njihovog mozga. Jednostavno je, dečji mozak se gradi. Oni grade veštine logičkog razmišljanja. Deca nemaju osećaj samokontrole, pa se stoga dešavaju ove situacije: udaranje, griženje, plač, valjanje po podu, bes...

Najbolji način reagovanja: Jednostavno mu objasnite da to nije dobro. Da se to ne sme činiti i ponavljajte mu ovo dok dete ne shvati da ne sme da grize ili udara drugu osobu.

Dete menja raspoloženje i često je histerično

Sve liči na neku predstavu sa suzama, vikanjem, histerijom... Dali ste im ružičastu šolju, umesto plave - histerija!

Obuli ste im čarape, a oni su hteli čizme na bosu nogu - očajanje!

Emocije vašeg deteta postaju složene, a njihova sposobnost da se nose sa njima je i dalje nedovoljna. Svako malo razočarenje za njih je frustrirajuće i osećaju kao da je kraj sveta.

Kako da reagujete: Budite razumni, dopustite im da iskažu svoje frustracije, ali isto tako pokažite da to nije uredu (nemojte saosećati sa njima). Dajte im do znanja da obuvanje čizama bez čarapa i nije dobra ideja ili da bacanje hrane nije najbolja reakcija.

Dete odbija da sedne u autosedište, ili da obuče jaknu ili da pokupi stvari iza sebe

Odbijanje da obuje cipele, ili da uđe u kola i sedne na sedište, je možda znak da je dete umorno i da mu je potreban odmor.

Pravilna reakcija: Dete ne mora da ide na milion sekcija, sport i td. Detetu je potreban odmor, ali i vreme za dečje igre.

Vaše dete se vrti u krug, penje po stvarima, ponaša se kao majmun

Ako vaše dete odbija da se smiri, pokušava da vas izazove nekako ili se ponaša kao da je uključeno u struju, to može značiti samo jedno: želi da se igra sa vama ili sa drugom decom.

Pravilan način reagovanja: Pustite dete da se igra sa svojim vršnjacima. Kada dođete sa posla, ostavite sve i igrajte se sa svojim čedom barem 20 minuta.

Vaše dete uništava i lomi igračke

Ovo može da znači da mu je dosadno u kući. Oni bi možda želeli da šetaju, da se bave drugim aktivnostima umesto da sede i igraju se.

Najbolji način reagovanja: Nemojte da budete naporni sa planiranjem dečijih aktivnosti. Ne namećite detetu sa čim će da se igra. Najbolje je pustite dete da samo odluči šta ga zanima.

Vaše dete kaže "Ne" za skoro sve

Odbija da opere zube, pojede ručak, obuče pidžamu, očisti svoju sobu... Ovo možda znači da vaše dete samo želi da ima kontrolu nad nekom situacijom.

Šta raditi po tom pitanju: Da biste izbegli ovu borbu za vlast, dajte detetu dva izbora: recimo može da očisti sobu ili sada ili posle šetnje...

Uhvatili ste dete da laže i vara

Ako se često dešava da uhvatite dete u laži ili nekoj prevari, ne smete to da ignorišete. Može se dogoditi da dete laži ako se boji da vam kaže istinu.

Najbolji način reagovanja: Ne shvatajte to lično, i nađite uzrok za te laži. Verujte u svoje dete i da sa ozbiljnim razlogom pribegava takvom ponašanju.

Vaše dete tuče drugu decu

Naučite dete kako da se odnosi prema svojim emocijama. Njihove veštine komunikacije nisu dobro razvijene do skoro pete godine života. Starija deca bi mogla da se ponašaju ovako zbog straha. Takođe, ponašanje roditelja može uticati na ponašanje deteta.

Najbolji način razmišljanja: Obratite pažnju da li ima neko u njihovoj blizini ko je agresivan pa deca od njega usvajaju ove obrasce ponašanja.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs