pokazala studija

Očevi imaju jači uticaj od majke na razvoj deteta u ovih 5 stvari!

Naučnici su otkrili da tate imaju veliki i odlučujući doprinos razvoju svoje dece

Vaše dete & vi
Autor:
Očevi imaju jači uticaj od majke na razvoj deteta u ovih 5 stvari!
Foto: Shutterstock

Tatine priče za laku noć, zabavne igre i obavljanje kućnih poslova mogu da utiču na zdravlje i dobrobit dece na mnoge načine, tvrde naučnici.

Iako znamo su koliko očevi važni u životima svoje dece, novo istraživanje otkrilo je neke zanimljive stvari zbog kojih još više treba da ih cenimo.

Uticaj na karijeru deteta

Istraživanje je pokazalo da očevi koji rade kućne poslove odgajaju ambiociozne ćerke, želeći posao izvan onih koje stereotipno spadaju među ženske.

Najjači pokazatelj karijernih ciljeva dece i stavova prema tradicionalnim rodnim ulogama bio je jesu li očevi ili nisu obavljali kućne poslove.

Autorka istraživanja Alisa Kroft, sa Univerziteta Britiš Kolumbija, tvrdi da su očevi svojim ponašanjem naučili decu da razmišljaju izvan okvira stereotipa.

"Važno je ne samo razgovarati o ravnopravnosti polova, već to i pokazati, jer vaša deca vas gledaju i uče od vas."

Kada nekom umre otac ili majka: Ovo mu nikad ne smete reći!

foto: Shuterstock

Priče za laku noć zaslužne za uspeh dece

Očevi su poznati po svojim pričama za laku noć. Istraživanje objavljeno u Journal of Applied Developmental Psychology pokazalo je da ove priče mogu da igraju važnu ulogu u podizanju uspešne dece.

U eksperimentima u istraživanju, roditelji su prepričavali slikovnice bez reči sa svojom decom kako bi naučnici mogli da analiziraju izražavanje svakog roditelja. Otkrili su da su svi roditelji koji su ispričali priče s višim nivoom izražavanja, imali decu s bogatijim vokabularom i boljim rezultatima na testu koji su istraživači pripremili.

"Rezultati naglašavaju jedinstveni doprinos očeva dečjim ranim akademskim postignućima", rekla je autorka Kler Baker, psiholog sa Univerziteta Nort Karolina.

Geni

Istraživanje objavljeno u časopisu Nature Genetics, pokazalo je da su deca genetski sličniji očevima. Nasledili smo DNK (gotovo) jednako od svakog roditelja, ali zapravo "koristimo" više tatinih gena, pokazalo je istraživanje.

Istraživači su merili kako su geni izraženi. Za svaki gen, tim je zatim analizirao koliko je ćejiskog procesa izvedeno od svakog roditelja, a rezultati su pokazali da su izraženi geni bili puno sličniji očevima.

Takođe, studija je pomogla naučnicima da razotkriju kako se razne bolesti poput dijabetesa ili srčanih oboljenja razvijaju, te pomognu u lečenju.

"Zamislite da je određena vrsta mutacije loša", izjavio je autor istraživanja, dr. Fernando Pardo-Manuel de Vilena.

"Ako je nasleđen od majke, gen se ne bi izrazio onoliko koliko bi bilo da je nasleđen od oca. Dakle, ista loša mutacija, imala bi različite posledice kod bolesti ako su nasleđene od majke ili oca."

Igra s tatom pomaže boljim životnim veštinama

Mnoga istraživanja su pokazala kako uzbudljiva, grublja i aktivna igra s tatama pomaže deci da procene rizik, reše probleme, nauče svoje granice, upravljaju uzbuđenjem i agresivnošću i čitaju emocionalne znakove drugih ljudi dok prenose svoje - naravno, sve u sigurnom okruženju gde niko nije povređen.

"To je stvarno fantastično složena konstelacija emocija i samoregulacije, koju sada razumemo, a ključni je element za razvoj dece", kaže Ričard Flečer koji je učestvovao u istraživanju.

Imaš sreće ako te dete ne bije. A biće i to, kad još malo poraste: Otac Tadej o kobnom roditeljskom propustu!

foto: Shutterstock

Tatina ishrana utiče na zdravlje deteta

Poznato je da trudnice treba da vode računa šta jedu, ali istraživanje je otkrilo iznenađujuće rezultate da tatina ishrana utiče na buduće zdravlje dece. Već je poznato da folat štiti od pobačaja i nedostataka u majčinoj ishrani.

"Naše istraživanje sugeriše da očevi treba da razmišljaju o onome što jedu i što piju", rekla je Sara Kimins sa Univerziteta McGill i naglasila da roditelji treba da zapamte kako su oni nosioci budućih generacija.

Otac koji je među prvima u Srbiji uzeo porodiljsko: Bilo je teško ali veselo, a onda je došlo do tužnog obrta!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs