stručnjaci otkrivaju

Obiće vam se o glavu: Ovih 7 fraza nikada nemojte govoriti partneru pred decom!

U nastavku pročitajte koje rečenice ne bi trebalo da govorite partneru u prisustvu mališana

Vaše dete & vi
Autor:
Obiće vam se o glavu: Ovih 7 fraza nikada nemojte govoriti partneru pred decom!
Foto: Shutterstock

Ako ste zajedljivi, i deca će biti zajedljiva. Ako ste ljuti, i deca će verovatno biti ljuta. Ako koristite ružne reči, oni će to upijati.

Nekoliko stručnjaka za odnose izdvojilo je sedam fraza koje se ne bi smele upotrebljavati u komunikaciji s partnerom u prisustvu dece.

Previše si osetljiv

Niko nema pravo da govori drugoj osobi kako da se oseća. Ova loša navika šalje jako lošu poruku deci. "Izjava poput ove poništava osećanja vašeg partnera i govori im da nemaju pravo da budu uzrujani", govori terapeut za parove, Kimberli Hershenson i dodaje kako niko nema da kaže koja je odgovarajuća reakcija na situaciju jer je reč o vašim osećajima.

Pismo samohrane majke jedinice: Ne budite cinični, ona neće izrasti u razmaženu i sebičnu osobu!

foto: Shutterstock

Nije me briga

"Ako vas partner pita za mišljenje ili ideju, fraze poput 'nije me briga' ili 'ne zanima me' odajete znak da niste zainteresovani za ono što želi da vam kaže", govori terapeut.

Postoje pristojniji načini kojima može da pokaže da ste nezainteresovani.

Zauzet/a sam

Ljudska bića su povezana više nego ikad, a opet usamljena više nego ikad - a fraze poput ove su razlog tome.

"Govoreći da ste zauzeti ili da nemate vremena dok istovremeno radite nešto, poput dopisivanja ili odgovaranja na mejl, dok vaš partner pokušava da dobije povratnu informaciju od vas - čini ga da se oseća usamljeno", objašnjava terapeut i dodaje da ovakve fraze šalju lošu poruku deci, čineći ih da se osećaju kao da nisu dovoljno važni za vas.

Niste ni svesni koliko može biti pogubno po decu: Evo do čega dovodi preterana briga i kontrola roditelja!

foto: Shutterstock

'Moram vežbati jer je moje telo...

Bez obzira na činjenicu da niste videli svoje nožne prste neko vreme, ova primedba može da ima potresni učinak na detetovu sliku o sopstvenom telu", govori dr. Fren Valfish, psihoterapeut.

"Ako vaše dete vidi kako svakodnevno stajete na vagu i čuje vas kako govorite da ste 'debeli', moglo bi razviti nezdravu sliku o telu.

Stoga, budite svesni svega što govorite i šta činite jer tak odeca upijaju poruke o sebi.

Rekao sam ti'

"Ovaj izraz ne pomaže ni u kojem odnosu pa tako ni kod kuće", objašnjava savetnik za parove, Džonatan Benet.

"Možda vam se čini bezopasno da kažete partneru da ste vi u pravu, a on/ona nije, ali deci tako šaljete poruku da je svrha komunikacije u tome da pokažete da ste u pravu i da je cilj kontrolisati situaciju umesto postizanja zajedničkog cilja."

Pogledaj šta si učinio/la'

Fraza poput ove podrazumeva da je greška sama po sebi velika stvar, što je nekonstruktivno i nepristojno.

"Umesto toga, fokusirajte se na to kako se greška može popraviti na zadovoljstvo svih osoba", govori Benet i dodaje kako na greške uvek treba gledati kao na priliku za učenje, a nikako kao'neuspeh'.

'Nikad ništa ne napraviš'

Govoreći partneru da 'nikad' ništa ne radi po kući podrazumeva da, ako ste vi prezauzeti s kućnim poslovima - drugi u vašoj porodici ne rade na isti način kao vi i nemaju jednak teret.

S obzirom na to da deca provode puno vremena u kući, to bi im moglo dati utisak da partner koji na neki drugi način doprinosi domaćinstvu, zapravo ne radi ništa", objašnjava savetnik.

20 saveta za vaspitanje od ruskog psihologa: Neželjeno ponašanje deteta je normalna reakcija na nenormalne uslove života!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs