Žene, pažnja

I tek tako odjednom, plakala sam kao kiša: Poruka majke petoro dece koju sve stare, nove i buduće mame treba da pročitaju!

Ovo je bilo moje peto dete i u mojoj glavi do sada je već trebalo da savladam celu tu priču s roditeljstvom, zar ne? Ali, umesto toga, borila sam se, jako...

Porodica
Autor:
I tek tako odjednom, plakala sam kao kiša: Poruka majke petoro dece koju sve stare, nove i buduće mame treba da pročitaju!
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Rađanje deteta, prvog, drugog ili petog, sa sobom donosi brojne promene. Iako žena koja rodi peto dete možda misli da već sve zna, život je taj koji i tada zna da iznenadi.

To je shvatila i jedna mama koja je nedavno rodila baš peto dete, zbog čega je odlučila da pošalje poruku svim drugim majkama.

"Sedela sam ispred kuće i polako pila čaj koji mi je neko preporučio da mi pomogne s majčinim mlekom. Iza mene je bilo nekoliko dugih i napornih nedelja otkad smo doveli našu najmlađu ćerku iz bolnice, nakon što je boravila na neonatalnom odeljenju intenzivne nege. Osećala sam se poraženom na više nivoa.

Ovo je bilo moje peto dete i u mojoj glavi do sada je već trebalo da savladam celu tu priču s roditeljstvom, zar ne? Ali, umesto toga, borila sam se, jako.

Bila sam iscprljena. Moja starija deca osećala su se zapostavljeno. I umesto da sam bila u blaženoj fazi, ja sam razmišljala o svim mesecima moje naporne trudnoće, opet me mučio mastitis, a moje dete nije htelo da sisa.

Iako nisam htela da odustanem od dojenja, nakon tri ture antibiotika i konsultacija s dva različita savetnika za dojenje, izgledalo je kao da ću morati.

I tako, bila sam u fazi u kojoj sam isprobavala sve načine koje sam pronašla u najdubljim kucima interneta kako bih smanjila količinu mleka.

Skoro sam počela da uživam u svojoj šoljici čaja, a onda sam pogledala kesicu i primetila poruku na njoj. Pisalo je: Majci novorođenčeta: Ne zaboravite da ste i vi, takođe, novorođeni.

Roditelji nisu ni svesni koliko greše: Dete izraste u odlučnu i samostalnu osobu samo ako ga vaspitavate na ovaj način!

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

I samo odjednom, plakala sam.

Kako nikada nisam razmišljala na taj način? I zar to nije tačno, bez obzira jeste li rodili prvo ili peto dete?

To nikad nije isto iskustvo. Svaki novi dodatak vašoj porodici dolazi sa sopstvenim izazovima, teškoćama i borbama. Ja sam možda rodila četiri puta i možda sam imala iskustva s majčinstvom, ali nikada nisam bila majka u ovakvim okolnostima, s ostalom decom i u ovim godinama.

Drugim rečima, opet sam, ispočetka, nova majka.

Možda vam to zvuči glupo, ali gledajući poruku na toj kesici čaja, shvatila sam koliko je moj pristup majčinstvu bio pogrešan.

Govorila sam sebi da bi trebalo da budem bolja u ovome jer sam to već radila, da moram da se sastavim, sve složim i shvatim kako se obući pre nego što se moje dete probudi.

Bila sam strožija prema sebi. Umesto da koristim lekcije koje sam naučila prethodna četiri puta i dam sebi vreme da se prilagodim, čini se da ništa nisam naučila.

Ali, shvatila sam i da nije kasno. Mogla sam da počnem od tog trenutka u kojem sam shvatila da sam majka novorođenčeta, i da sam ponovo rođena kao majka. Možda nisam bila mama prvi put u životu, ali bila sam nova mama ovom detetu.

Imaš sreće ako te dete ne bije. A biće i to, kad još malo poraste: Otac Tadej o kobnom roditeljskom propustu!

Poruka svim mamama

Bila sam nova mama i to je zaslužilo priznanje. Zato evo moje poruke svim majkama koje su upravo rodile:

Majci koja je upravo dočekala svoje prvo dete, majci koja je upravo dočekala svoje peto dete, majci koja je dočekala novu bebu iako je mislila da je gotova s decom, majci koja je upravo dobila poziv od agencije za usvajanje, majci koja je tek saznala da ima dete s posebnim potrebama, majci čije je dete upravo otišlo na neonatalno odeljenje intenzivne nege, majci koja je upravo rodila blizance, majci koja je upravo saznala da je trudna, majci koja se upravo vratila na posao, majci koja je upravo odlučila da ostane kod kuće, majci koja koristi dohranu, majci koja doji,

zapamtite ovo: i mi smo ponovo rođene na jedan svoj način. Vremenom ćemo steći mudrost, iskustvo i znanje, ali istina je da se neće dogoditi taj neki trenutak u kojem ćemo znati šta tačno moramo da radimo. Jer svaki dan donosi nešto novo. Na neki način, i mi mame smo novorođenčad.

I baš kao što svojoj novorođenčadi osiguravamo nežnost, ljubav i brigu (i puno odmora i hrane), moramo se setiti da isto to radimo i za sebe.

Vaša beba nije jedina koja treba da pronađe svoj put u svetu od sad pa nadalje, ali trebate joj vi da je vodite.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs