Roditeljstvo

Odlike dobrih roditelja: Nikada ne zaborave da pokažu ljubav

Dobri roditelji neguju dobre odnose sa braćom i sestrama, shvatajući da će odnos između njihove dece biti jedan od najvažnijih u njihovom životu
Vaše dete & vi 15.02.2014. - 14:57h Autor: bebac.com

Ne možemo učiti decu da daju sve od sebe, ako se mi ne trudimo da budemo što bolji roditelji, bez obzira na izazov, smatraju Meri Del Herington i Lisa Endlič Hefernan, autori koji stoje iza stranice "Grown and Flown: Parenting from the Empty Nest".

 

Dobri roditelji znaju da je roditeljstvo doživotni zadatak, a evo što prema njihovom mišljenju, odlikuje dobre roditelje:

 

1. Dobri roditelji shvataju da njihov brak/veza nije samo njihova stvar, nego se ponašaju kao uzori svojoj deci. Bes, privrženost, netolerancija ili ljubaznostkoju roditelji pokazuju jedno prema drugom prenosiće se na generacije.

 

2. Dobri roditelji znaju da se njihov svet i vrti oko njihove dece, ali to nije slučaj i sa onim spoljašnjim svetom. Ako su po tom pitanju zbunjeni, biće i njihova deca.

 

3. Dobri roditelji zadiru duboko u dečje strasti, pokazujući svojoj deci brigu i poštovanje i pronalaze više načina na koje se mogu povezati. Igrajući igre koje deca vole, pokazuju da poštuju njihov izbor, čak i ako nije po njihovoj volji. 
Dobri roditelji zadiru duboko u dečje strasti, pokazujući svojoj deci brigu.

 

4. Dobri roditelji imaju zdrav odnos prema novcu, hrani i alkoholu. Sve su to stvari koje se uče kod kuće i vrlo ih je teško menjati kasnije u životu. Dobri roditelji žele da deci daju dobre temelje.

 

5. Dobri roditelji neguju dobre odnose sa braćom i sestrama, shvatajući da će odnos između njihove dece biti jedan od najvažnijih u njihovom životu.

 

6. Dobri roditelji u stanju su da kažu deci da u nečemu nisu toliko dobri, znajući da će u tom slučaju, pravi kompliment imati mnogo veću težinu i važnost. Dobri roditelji neće žrtvovati istinu na oltaru samopoštovanja.

 

7. Dobri roditelji pokazuju isti entuzijazam prema prvom i poslednjem detetu, bilo to izbijanje zubića ili upis na fakultet. Nema sumnje da je to izazov roditeljstva.

 

8. Dobri roditelji zahtevaju da deca žive prema svojim potencijalima, čak i kada to naljuti dete ili izazove prezir prema roditelju. Uprkos plitkim frazama, niko se od nas ne trudi najviše i ne daje najviše od sebe u svemu. Ipak, deca koju smo podstakli da daju najviše od sebe u bilo čemu - sportu, učenju ili nečem trećem - rano će se naučiti da se fokusiraju i da se trud isplati.

 

9. Dobri roditelji nikada ne zaboravljaju da pokažu ljubav u trenucima kada ih njihovo dete "mrzi" i kada pogrešne reči izlaze iz usta, a suze se jedva drže pod kontrolom. To je najbolje od roditeljstva što mogu da pruže. To nisu trenuci kada trebaju ustuknuti i popustiti, koliko god bolno bilo.

 

10. Dobri roditelji shvataju da je anksioznost zarazna i misle da je dete to pokupilo od prijatelja. Najgori su slučajevi kada se to dobije kod kuće. Kada dobri roditelji vide da je dete anksiozno, neće paničiti, nego će se dobro preispitati.

 

11. Dobri roditelji prilagođavaju se svakom detetu i ne uvažavaju ideju da nije dobro da se ponašaju prema svakom detetu drugačije. Deca nisu klonovi, a postavljanje pravila koja svi treba da poštuju svodi se na roditeljstvo zatvorenih očiju.

 

12. Dobri roditelji u svakom trenutku znaju ko je odrastao, ko je još mali i ko je "glavni", čak i kada dete fizički preraste roditelja. Postoji razlog zašto žive pod vašim krovom i zameniti vašu glavnu reč njihovom nije dobro roditeljstvo.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...