Korisni saveti

5 stvari koje uporno čistimo pogrešno

Iako nam se čini da ne možemo pogrešiti kada je reč o čišćenju fleka sa tepiha, pranju sudova ili prozora, neke greške nam se redovno potkradaju, a da ih nismo ni svesni
Enterijer 16.02.2014. - 15:56h
Foto: Shutterstcok

Pranje prozora, sudova ili veša mnogima je rutina koju već godinama rade refleksno. Ali, šta ako neke stvari možda radite potpuno pogrešno, a da toga niste ni svesni.

 

1. Pranje sudova u mašini
Slaganje sudova u mašinu za pranje kao da igrate igru Tetris vrlo je pogrešna i često rezultuje napola opranim suđem. Iako želite da ugurate i složite što više predmeta, radije preskočite nekoliko sitnica. Kada slažete pribor za jelo, viljuške okrenite prema gore kako bi se detaljnije oprale između vrhova. Nikada ne slažite suđe jedno na drugo jer voda neće detaljno prodreti unutar njih. Ekstra prljave sudove smestite na dno gde je pritisak vode najjači.

 

2. Pranje mrlja na tepihu

Sredstva protiv fleka mogu da budu vrlo efikasna, ali jedino ako ih koristite na pravi način. Ukoliko nanesete sredstvo direktno na fleku, tepih će se previše ukvasiti, te ga na taj način možete oštetiti, a i teško ćete moći da ga isperete.
Umesto toga, sredstvo za čišćenje nanesite na pamučnu krpu, njome natapkajte mrlju i nežno trljajte sve dok fleka potpuno ne nestane.

 

3. Pranje prozora
Najveća greška koju radimo je pranje prozora tokom sunčanog dana. Toplo staklo prebrzo će se sušiti i za sobom ostaviti mrlje. Pre nego što krenete s pranjem prozora, prebrišite uglove i okvir. Iako mame i bake preporučuju brisanje prozora papirom to je najsporiji način. Danas postoje krpe od mikrofibera koje su puno jednostavnije i čistije za korišćenje.

 

4. Pranje odeće

Najveća greška koju mnogi čine prilikom pranja odeće u veš mašini jeste sipanje deterdženta ili omekšivača direktno u bubanj. Isto važi i za količinu istog. Više deterdženta ne znači i bolje oprana odeća već suprotno. Rezultat može biti nedovoljno ispran veš. Pridržavajte se uputstva na proizvodima i budite umereni.

 

5. Elektronika
Ekran mobilnog telefona ili televizora često se zaprlja, ali sredstva za čišćenje (poput onih za stakla) nisu najbolje rešenje. Osim posebnih maramica za brisanje takvih površina, poslužiće vam obična pamućna krpica ili ona za čišćenje naočara. S njom dobro istrljajte mrlje i problem je rešen.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...