Dame, obratite pažnju

Kako da vaša dnevna soba uvek bude uredna: 7 korisnih caka!

Zapamtite da je pravilo da oko 70 odsto površine stola treba da bude prazno. Ili, čak, 75 odsto! Sve sitnice koje bi zauzele deo tog prostora treba da nađu svoje mesto u fiokama ili na polici
Enterijer 06.02.2015. - 13:51h
Foto: Shutterstock

Velika spremanja vikendom nisu nikome zabavna, a na kraju nedelje čini se kao da prošle subote ništa niste ni očistili. Da bi se lakše održavao uredan dom, valja uvesti i male, svakodnevne trikove, prenosi Lisa.rs.

 

Poklanjajte višak nameštaja
Ako ne budete u stanju da poklonite stari komad nameštaja čim kupite neki novi,  i vaša dnevna soba će uskoro izgledati kao kuća iz epizode „Skupljači stvari“.  Ključni elementi udobne dnevne sobe su: udobna sofa, udobna fotelja i dva stočića – manji koji će stajati uz sofu, sa strane i veći, klasičan klub-sto ispred nje. Uz to je neophodna još jedna solidna polica za knjige, a sve druge elemente dobro razmotrite i – u slučaju da nemate dnevnu sobu s površinom od nekoliko desetina kvadrata – poklonite nekome.

 

Pismo jedne domaćice: Najvažniji savet za čišćenje kuće koji svaka žena treba da čuje!

 

Rasklonite sve sa stočića


Ili skoro sve! Zapamtite da je pravilo da oko 70 odsto površine stola treba da bude prazno. Ili, čak, 75 odsto! Sve sitnice koje bi zauzele deo tog prostora treba da nađu svoje mesto u fiokama ili na polici.

 

Rešite ih se odmah: 11 stvari koje treba da izbacite iz kuće!

 

Povežite sitnice u celinu
Niko ne kaže da morate da se odreknete dragih sitnica, malih vaza koje ste dobili za prošli 8. mart, dragocenih feng šui žabica i mirišljavih sveća. Važno je da možete da lako sklanjate i vraćate pri sređivanju i čišćenju, pa je zato odlična ideja da ih spojite u celinu, stavite na – recimo – jedan veliki poslužavnik i tako pomerate kad god je potrebno.

 

Muke s daljinskim upravljačem


Jedan je za televizor, drugi za satelitsku antenu, a uz sve to dolazi i onaj za klimu, pa DVD... Stavite ih sve u jednu otmenu, elegantnu kutiju koja će izgledati kao najlepši ukras, a daljinske upravljače dodatno zaštititi od prašine.

 

Uredite dom prema horoskopu: Ribe vole raskošna kupatila, Rak zidove sa porodičnim slikama!

 

Pravilo broja 3
Uvedite pravilo da na polici ne sme stajati više od tri predmeta koji nisu knjige. Ma koliko da to zvuči bizarno, svi koji provedu sate brišući prašinu sa bodljikavih korala, kitnjastih svećnjaka i bezbrojnih tornjeva od kompakt-diskova znaju kakva je to robija. Dakle, na polici za knjige treba da budu knjige, a ako držite još neke sitnice, ne sme ih biti više od tri. A, da, još jedno pravilo: potrudite se da te sitnice  budu slične boje. To će ublažiti utisak nereda.

 

Budite urednik fotografije


Ako volite da držite fotografije svojih članova porodice, rođaka i prijatelja izložene, nemojte dozvoliti da se police ili stočići u uglovima prostorije pretvore u albume koji stalno izgledaju kao da čekaju koričenje. Dakle, ili fotografija treba da bude uramljena i bezbedna ili je odložite u album, u fioku. Takođe, potrudite se da fotografije budu grupisane i naglasite to ramovima u istoj boji i sličnom stilu.

 

Posteljinu treba menjati svake druge nedelje, krpe svaki dan, sunđer na 14 dana!

 

Kutija za igračke nije rešenje
Naime, potrebno vam je više kutija. Svi smo bar jednom bili svedoci potrage za onim omiljenim kamiončićem zbog kojeg se izvrne stotinak drugih automobila, lopti, zvečki... Zato je bolje da odaberete najmanje tri ili četiri kutije (neka budu jednake, naravno) u kojima će i samo dete moći da lako skuplja igračke i vraća ih na mesto. To, naravno, ne znači da će mališan moći i da ih sortira po tim kutijama, ali će se dešavati da zapamti gde je taj važni kamiončić... i to i češće nego što vi mislite.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...