Bez greške

Kako odgojiti dečaka bez prisustva oca: 7 pravila!

Žene koje same vaspitavaju dečaka često prave dve glavne greške u ogoju: ili su previše stoge ili su previše blage

Vaše dete & vi
Autor:
Kako odgojiti dečaka bez prisustva oca: 7 pravila!
Foto: Shutterstock

Za majke koje same ili bez prisustva muškarca odgajaju sinove često se suočavaju sa dilemom da li sve rade kako treba. Roditeljstvo je teško čak i u dvoje, a često neizdrživo kada samo jedna osoba obavlja sav posao.

Da biste izbegli sve dileme, donosimo vam 7 pravila u vaspitanju dečaka bez oca:

1. Dete od prve godine shvata svoj indentitet

U ovoj fazi mu je potrebna muška slika čije će osobine oponašati. Najbolje bi bilo da je tada pored njega otac, ali ukoliko to nije moguće, onda je bitno usmeriti dečaka ka nekom muškom srodniku: deda, stric, ujak i sl. koji će ga uvesti u muški svet. Taj muškarac bi trebao da dete usmeri ka nekom muškom hobiju ili sportu, kao što su fudbal, borilačke veštine i td.

2. Detetu je potrebna slika heroja-oca

Bez obzira čime se njihov otac bavio, detetu je potrebno oca predstaviti u superlativu i to u velikoj meri zavisi od majke. Majka ne bi trebalo da obezvređuje oca pred detetom i kreira sliku čudovišta (ma koliko taj otac loš bio, po njenom mišljenju). Ako ona oca predstavi kao nekon lošeg lika, dečak će teže ostvariti komunikaciju sa muškarcima u kasnijem periodu života.

3. Sinu se mora predstaviti značaj muške figure.

Majka bi trebalo da čita knjige sinu u kojem se pojavljuju časni muškarci, vitezovi koji se bore protiv zla.

4. Preterana pažnja

Samo zato što im je uskraćeno prisustvo oca, dete ne treba sažaljevati. Majka ne sme da kao "kvočka" čuva svog sina od obaveza i života. Ništa mu neće biti ako vam pomogne u obavljanju kućnih poslova.

5. Majka nikad ne sme da postane "žrtva" majčinstva ako sama vaspitava dete

Majke koje preterano čuvaju svoje sinove, kasnije će sebe predstaviti kao "žrtvu" koja je ceo svoj život posvetila njemu. Dete će odrasti sa osećajem krivice i sa preteranom naklonošću ka ženama i empatiji ka istim.

6. Ne smete da "naterate" dete da se pretvori u roditelja

Dete koje odrasta sa majkom koja glumi žrtvu, može kasnije da odraste u osobu koja se stalno brine o "svojoj jadnoj majci". To bi moglo da uništi njegovo detinjstvo. Pustite dete da sazri bez osećaja krivice što vi pored sebe nemate muškarca.

7. Majka ne sme da odustane od svog ljubavnog života

Ako se pojavi muškarac, majka mora biti spremna na to da će sin biti ljubomoran. Ona mu mora objasniti da ona ima pravo na svoj život i da dete pripremi za novog člana porodice.

I najvažniji savet za kraj: ne kompezujte sinu oca kroz poklone ili neke druge stvari. Samo mu budite majka i budite uz njega. Drugo mu ništa neće trebati!

Prevod sa sajta Econet.ru(STIL.KURIR.RS)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs