pokazalo britansko istraživanje

Naučnici tvrde: Deca razvedenih roditelja su lošiji učenici i skloni depresiji!

Deca čiji su se roditeli razveli, te žive s jednim roditeljem imaju slabiji uspeh u školi i veći rizik da neće završiti srednju školu, pokazala je studija

Vaše dete & vi
Autor:
Naučnici tvrde: Deca razvedenih roditelja su lošiji učenici i skloni depresiji!
Foto: Shutterstock

Razvod roditelja, čini se, manje negativno na školski uspeh dece deluje ako su u pitanju deca čiji su se roditelji razveli dok su bila jako mala, dok kod dece starije od sedam godina naviše raste, pokazalo je istraživanje britanskih naučnika.

"Istraživanjem koje je započelo 2000. godine obuhvatilo je 19.000 dece i roditelja i u međuvremenu su praćeni različiti aspekti njihovog odrastanja: od nivoa blagostanja, teskobe, simptoma depresije, pa do nivoa pismenosti i uspeha u školi", kaže prof. dr. Emla Fitzsimons iz britanskog Zavoda za obrazovanje.

Zašto je važno da dete provodi što više vremena sa bakom i dekom!

foto: Shutterstock

Deo podataka još se obrađuje i dovršavaju se kontrolna istraživanja, ali čini se da istraživanje ukazuje i na mogućnost da su deca razvedenih roditelja sklonija depresiji.

Razlika se posebno primećuje među tinejdžerkama: dok je među devojčicama koje žive s dvoje roditelja u stabilnoj vezi 22 posto njih imalo simptome depresije, kod devojaka koje žive s jednim roditeljem taj je udeo 27 posto.

Zanimljivo je da se razlike beleže i kod dvoroditeljskih porodica koje imaju neke probleme, na primer bolest u porodici, ili slabije prihode i siromaštvo – i tada devojke koje žive s oba roditelja nešto ređe imaju simptome depresije.

Razlike mogu biti posledica činjenice da razvedeni roditelji neretko imaju nerešene probleme među sobom i nisu uspeli uspostaviti kvalitetnu saradnju u vaspitanju i odgajanju dece, pa mališani zbog toga postaju buntovni, koriste situaciju i prestaju da misle o učenju i obavezama, ili se povlače u sebe i postaju slabiji učenici jer su teskobni, upozoravaju britanski stručnjaci.

Razvod roditelja utiče na gojaznost deteta

Roditelji nakon razvoda moraju ostati svesni da su zajedno i podjednako odgovorni za dobrobit deteta, te da su dužni osigurati da dete viđa drugog roditelja koji s njime ne živi i omogućiti mu da s njim ima dobar odnos, jer ono ima to pravo, čak i kad je taj roditelj u zatvoru.

"To što je naš partner pogrešio u odnosu s nama, što se osećamo izdano, ne znači da će isto postupiti i prema detetu i duboko je pogrešno osećaj emocionalne izdaje prebaciti na dete", kaže psiholog Ljubica Uvodić Vranić.

Kako škola vašu decu čini glupom i depresivnom: Surovo, ali istinito!

foto: Shutterstock

Izuzetno je važno da roditelji usklade svoje odnose i pokušaju ravnopravno učestvovati u donošenju barem važnih odluka u odrastanju deteta, tako da su u kakvom-takvom dogovoru te da detetu daju istu poruku.

"Ali, roditelji su nakon mučnog razvoda često u svađi, ljutnji i želji za osvetom prenose na dete svoje loše raspoloženje, ili – još gore – uskraćuju drugom roditelju susrete s detetom, te loše govore o drugom roditelju, ili kupuju dete poklonima, popustljivošću i slično, što možemo imati vrlo loše posledice", kaže ona.

Takođe, ako dete od jednog roditelja čuje da govori ružno o drugome, lako može stvoriti lošu sliku i o sebi", dodala je.

Dete je pomalo svesno da liči svojim roditeljima i kad neko govori loše o jednom roditelju to može doživeti kao da govori njemu. Često i indirektno šaljemo takvu poruku. Na primer, majka može reći: 'Kako si nesprećan/smotan kao i onaj tvoj otac'. To su za dete jako otrovne poruke i treba ih se kloniti - upozorava psiholog.

Ruski psiholog Labkovski: Briga i vaspitanje nisu isto! Evo kako da stvorite psihički jako i dobro dete!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs