psiholozi savetuju

Ljuti ste jer mislite da dete prelazi postavljene granice: Evo kako svaki roditelj treba da postupi!

Svaka životna faza deteta donosi nova pitanja za roditelje, od toga koliko oni imaju važnu ulogu jer deca u svakoj fazi šalju neke važne poruke i ukazuju na brojne potrebe

Vaše dete & vi
18:01h Autor:
Ljuti ste jer mislite da dete prelazi postavljene granice: Evo kako svaki roditelj treba da postupi!
Foto: Shutterstock

Roditeljstvo je avantura koja sa sobom nosi čitav niz upitnika iznad glave.

Neke su teme teže od drugih, a jedna koja je roditeljima teška često je i ljutnja na decu jer osećaju da njihovi mališani prelaze neke postavljene granice ili se ne ponašaju onako kako oni očekuju da se ponašaju.

Odgovore na pitanja kako postupiti kada dete pređe neke granice, odgovorili su psiholozi Mirna Čagalj Farkas i Sara Lulić.

"Najčešća razvojna faza u kojoj nastaju teškoće u komunikaciji između roditelja i deteta jeste period adolescencije, u kojem roditelji ponekad promene koje se događaju njihovom detetu tumače kao nepoštivanje ili 'bezobrazno' ponašanje.

Važno je, kažu, spomenuti da deca tokom svih, i različitih razvojnih faza, od rane dobi savladavaju i odgovaraju na neke razvojne zadatke koji su povezani s njihovim telesnim, kognitivnim, ali i onim socioemocionalnim svetom.

Ruski psiholog Labkovski: Briga i vaspitanje nisu isto! Evo kako da stvorite psihički jako i dobro dete!

foto: Shutterstock

Međutim, neslaganje između dece i odraslih se najčešće događa upravo u izražavanju tih poruka.

Naime, odrasli najčešće očekuju da deca jasno i otvoreno komuniciraju svoje potrebe, da razumeju sve odrasle želje i potrebe, ne protive se i nepokolebljivo ih slušaju, odnosno očekuju od njih da se ponašaju kao odrasle osobe.

Ali kada roditelji na taj način interpretiraju ponašanje deteta, postavlja se pitanje odgovornosti.

Kako dalje objašnjavaju stručnjaci, s jedne strane, važno je da roditelji poštuju autonomiju deteta, ali s druge strane, roditelji ne mogu na decu prebacivati odgovornost za njihov odnos.

Kada prijete neke teškoće u komunikaciji s decom, na roditeljima je odgovornost preuzimanja inicijative i razgovora o tim teškoćama.

Odnos bi trebalo da teži ravnopravnosti, međusobnom davanju i primanju te otvorenoj komunikaciji, kažu.

Razvoj deteta

Govoreći o razvoju dece, psiholozi su naglasili kako je bitno spomenuti da je on individualan za svako dete, zbog čega se ne može generaliziovati ponašanje različite dece i imati ideju na koji način će dete svladati određenu razvoju fazu.

Imajući tu informaciju na umu, proširujemo mogućnost da ćemo kvalitetnije odgovoriti na zahteve određene razvojne faze, ili potrebe našeg deteta, objašnjavaju i nastavljaju:

Puno je faktora koji utiču na to kako se neko ponaša u određenom trenutku. Nešto od toga može biti odraz razvojne faze, međutim možemo govoriti i o temperamentu, situacijskim faktorima, ali i kvaliteti odnosa.

Roditelji svojim ponašanjem svakodnevno utiču na to kako se im se deca osećaju, kakvu sliku sveta stvaraju, kakav pogled imaju na sebe, na okolinu, razvijaju perspektivu o odnosima i slično, ne samo u određenim razvojnim fazama.

Podržavanjem, pružanjem podrške, razumevanjem i pružanjem pozitivnog primera svome detetu pomažete da savlada svaku, ne bismo rekli razvojnu, već svaku životnu fazu.

Helikopter roditeljstvo: Ovo je najgori način vaspitavanja dece, a mnogi ga koriste!

foto: Shutterstock

Važnost odgovornosti odraslih

Roditeljski odnos s detetom predstavlja, kažu, temelj svih budućih odnosa, te je zbog toga važno odraslima ukazivati na odgovornost koju imaju u odnosu s detetom, te važnost preuzimanja te odgovornosti.

I na kraju, dotakli smo se načina na koji bi roditelji u ovakvim situacijama trebalo da se ponašaju.

Ponekad roditelji na takvo ponašanje deteta reaguju sopstvenom frustracijom i ljutnjom jer veruju da dete 'to njima radi namerno'.

O takvim idejama važno je u miru dobro razmisliti, zapitati se što se djetetu trenutno događa, kako se ono osjeća i zna li se uopće na drugačiji način nositi s neugodnim emocijama koje možda proživljava.

I deca i roditelji imaju pravo da osećaju ljutnju i frustriranost, ali roditelji imaju odgovornost za način na koji će izraziti ta osećanja i kakvom će izražavanju podučiti svoju decu.

Takođe, važno je takav pristup ne zameniti s idejom da onda kao roditelj ne treba postavljati granice i porodična pravila.

"Roditelj i dete ne mogu da imaju ravnopravan odnos, te je važno da te uloge budu jasne odvojene", kažu psiholozi i naglašavaju korak koji nikad neće izgubiti na snazi, a često ga podcenjujemo. Radi se o – razgovoru.

Preuzmite inicijativu te kroz razgovor pružite svome detetu prostor da vam se otvori i podeli s vama brige koje ga muče.

Ignorisanje deteta nikada nije dobra opcija jer u tom trenutku ne odgovarate na njegove potrebe, već ga na neki način odbacujete i šaljete mu poruku da niste zainteresovani za to kako se oseća, objasnile su.

Pobedite bes za vaše dobro: Niste ni svesni koliko ljutnja loše utiče na vaše zdr

foto: Shutterstock

Šta kada nemate ideju kako dalje?

Granice usmerite na pozitivan ishod detetove saradnje, da bude obećanje i/ili nagrada, a ne pretnja, navodi se u priručniku "Kako biti roditelj?"

Rečenica koju ćete uputiti jetetu neka glasi:

"Možeš gledati seriju nakon što pospremiš sobu", a ne:

"Nećeš gledati seriju ako ne pospremiš sobu".

Kada su u pitanju pravila, važno je da ona detetu budu razumljiva i objašnjena u skladu s uzrastom. Detetu, navodi se u priručniku, ne namećite više pravila, nego je potrebno da bi ih moglo poštovati i da se ne bi obeshrabrilo.

Pravila ponašanja nešto su što bi trebalo da pokušate osmisliti zajedničkim snagama, a kada izričete pravila, koristite se pozitivnim rečima. I na taj način možete jasno dati do znanja šta želite.

Pozitivno izrečeno pravilo glasi:

"Molim te, nakon škole dođi odmah kući", a opcija koju ne bi trebalo koristiti je

"Nemoj se posle škole zadržavati na ulici".

Dok se oni smaraju mi ne osećamo grižu savesti: Roditeljstvo je lako ako se prate ovi koraci!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs