vodite računa

Pedijatar otkriva: Na ovih 7 stvari roditelji moraju da obrate pažnju ako beba ima temperaturu!

Temperatura kod beba, može da poraste zbog raznih razloga- od fizičkog napora, tople kupke do pretople odeće

Vaše dete & vi
Autor:
Pedijatar otkriva: Na ovih 7 stvari roditelji moraju da obrate pažnju ako beba ima temperaturu!
Foto: Shutterstock

Temperatura kod bebe može biti jedan od stresnijih simptoma za roditelje, posebno kada se radi o visokoj temperaturi ili kada je beba stara tek nekoliko nedelja. Međutim, postoji nekoliko stvari koje je dobro znati:

Povišenom temperaturom se smatra rektalna temperatura od 38 ili više

Vaša beba se budi s rumenim obraščićima i vrućom kožom. Merite joj temperaturu i ima 37.7. Šta učiniti - uzeti lek za snižavanje temperature ili otići lekaru?

Tehnički, ovo se ne može kvalifikovati pod visokom temperaturom: Rektalna temperatura manja od 38 stupnjeva smatra se normalnom, čak i kod najmlađe dece.

Na rast temperature utiče čak i doba dana, s obzirom kako telesna temperatura raste u kasno poslepodne, te spušta u rano jutro.

Ovaj čaj provereno snižava temperaturu kod dece: Brzo i bez lekova! (RECEPT)

foto: Shutterstock

Rektalne temperature su najpreciznije

Možda ne volite da koristite digitalni rektalni toplomer kada merite detetu temperaturu, ali to je najbolji način za najtačnije izmerenu temperaturu kod dece mlađe od tri godine.

"Samo rektalni toplomer pokazuje tačnu temperaturu. Toplomeri za uvo, čelo ili merenje temperature toplomerom ispod pazuha nije toliko pouzdano u ranoj dobi", objašnjava pedijatar Tise Gaines.

On dodaje kako ostali toplomeri mogud da pokažu prenisku ili previsoku temperaturu, stoga preporučuje upotrebu digitalnog rektalnog toplomjera kako roditelji ne bi propustili temperaturu i time si zadali dodatni stres te nepotrebne posjete Hitnoj.

Bakterijska ili virusna upala? Razlika je bitna

Pedijatar Kari Braun objašnjava kako se virusne infekcije javljaju kada se telo bori protiv bolesti uzrokovane virusom, bilo da se radi o crevnoj infekciji, gripu ili prehladi.

"Virusne upale uglavnom se smanjuju unutar tri dana, a antibiotici nisu potrebni jer nemaju nikakav efekat na viruse", dodaje pedijatar.

S druge strane, bakterijske upale uzrokovane su bakterijskom infekcijom, poput upale uha (koja može biti bakterijska ili virusna), infekcije mokraćnih puteva, bakterijskog meningitisa ili bakterijske upale pluća.

Bakterijske infekcije manje su uobičajene od virusa i više zabrinjavajuće jer mogu voditi ozbiljnoj bolesti ako se ne leče. Antibiotici su obično potrebni kako bi se lečile ove bolesti.

Ruski doktor upozorava: Zbog ovih grešaka roditelja decu hvata prehlada i virus!

foto: Shutterstock

Svakako potraži pomoć lekara ako:

  • Ako je beba mlađa od tri meseca i ima rektalnu temperaturu od 38 ili više
  • Ako je dete mlađe od dve godine i ima temperaturu dužu od 24 sata
  • Ako dete ima dve ili više godina i ima temperaturu duže od tri dana
  • Ako temperatura deteta uzastopno raste iznad 38 stupnjeva, bez obzira na dob

Za bebe mlađe od tri meseca - temperatura je hitan slučaj

Prema Američkom udruženju pedijatara, kod beba mlađih od tri meseca, rektalna temperatura od 38 i više istog trenutka zahteva pomoć doktora.

Nemojte davati svojoj bebi nikakve lekove dok ne razgovarate s lekarom kako ne bi 'zamaskirala' bilo kakve simptome pre nego što je beba pregledana.

Dva su razloga za hitnost. "Zaštitni sloj između krvotoka i živčanog sistema jako tanak kod malih beba. To znači da kod bakterijskih infekcija - bakterija može 'preći' i brzinom munje uzrokovati štetu", objašnjava pedijatar Braun,

te dodaje da male bebe ne pokazuju znakove ozbiljne infekcije kao starije bebe.

  • Leči simptome, a ne broj

Mnogi roditelji veruju da što je viša temperatura - to je bolesnije dete, ali to nije ujek slučaj. Beba s temperaturom od 39.5 stupnjeva može da bude potpuno normalna i zadovoljno se igra dok beba s temperaturom od niti 38 može biti jako umorna i nervozna.

Ako je dete živahno, ni temperaturu od 39 ne treba snižavati Znači li to da beba s temperaturom koja se čini potpuno normalna ne treba lek za snižavanje temperature? Tačno. Tako barem tvrdi pedijatar i članica Američkog udruženja pedijatara, Janice Sulivan koja poručuje roditeljima da leče nelagodu, radije nego temperaturu.

Jednostavno obrati pažnju na bebino ponašanje i simptome te pitajte lekara za savet u zavisnosti od znakova. "Puno je važnije posmatrati simptome. Umor i tromost su puno bolji pokazatelji bolesti nego temperatura", ističe pedijatar.

Da visoka temperatura sama po sebi ništa ne znači i zapravo je znak nekog zbivanja, odnosno bolesti, objasnio je i pedijatar dr. Milivoj Jovančević:

"Neke uobičajene preporuke koje su se provlačile niz godina i kojih smo se mi pedijatri držali u svakodnevnoj praksi – da iznad određene temperature treba dati lekove za snižavanje – danas više ne stoje. Prema savremenim shvatanjima, isključivo merilo za snižavanje temperature je opšte stanje deteta. To znači da ako dete ima npr. temperaturu 37,3 i izgleda umorno i klonulo, treba mu dati lek za snižavanje, dok detetu koje ima 39 i jurca po kući, lek nije potreban."

Temperatura je zdrava reakcija

Bez obzira što ste možda čuli, temperatura neće štetiti detetovom mozgu.

"Sama po sebi, temperatura ne uzrokuje nikakvu štetu", objašnjava pedijatar Gaines.

Čak i febrilne konvulzije koje neka deca imaju gotovo su uvek bezopasne, a lekovi za snižavanje temperature mogu sniziti temperaturu, ali neće sprečiti febrilne konvulzije.

Simptomi i lečenje upale pluća: Najčešća komplikacija respiratornih infekcija

foto: Shutterstock

Mudro koristi lekove

Lekovi poput Ibuprofena (za bebe koje imaju najmanje šest meseci) i Paracetamola privremeno snižavaju temperaturu i mogu da pomognu. Ali, pre nego li upotrebite lek, pokušajte sniziti bebinu temperaturu sa sunđerom i vodom.

Napunite kadicu s toplom vodom do 30 Celzijusa i koristite sunđer kako bi prebrisali bebinu kožu, posebno čelo i pazuh. Još jedan od načina koji može pomoći bebi je da ostane hidratizovana, stoga joj ponudi dovoljno majčinog ili adaptiranog mleka.

Pedijatar Jovančević ističe

"Malu decu nije dobro utopljavati jer im tako podižete temperaturu. Ako je dete klonulo i umorno, možete mu dati lek – Paracetamol ili Ibuprofen, ali se treba strogo pridržavati propisanih doza. Zatim detetu treba ponuditi tečnost i to prohladnu, sobne temperature da se dete hladi i iznutra, ističe pedijatar Jovančević.

Nakon uzimanja leka, treba pričekati 15 do 20 minuta i ako je temperatura i dalje visoka, dete treba staviti u kadu. Voda mora biti za Celzijus ili dva niža od izmerene telesne temperature.

Pedijatar napominje kako je vrlo je važno pričekati sa stavljanjem u kadu jer taj period nakon uzimanja leka služi kako bi taj lek zakočio centar za drhtanje.

Naravno, ono najvažnije je ne dati lek bebi mlađoj od tri meseca bez odobrenja lekara, te se pridržavati sledećih sigurnosnih smjrnica:

  • Ako je dete mlađe od dve godine - proverite pravu dozu s lekarom.
  • Ako je beba stara između tri i šest mjeseci - može primiti Paracetamol, ali ne i Ibuprofen
  • Doza leka određena je kilažom bebe, a ne njenog uzrasta
  • Ako beba spava mirno, nema potrebe buditi je zbog davanja leka

7 simptoma koje ne smete ignorisati: Urolog upozorava da ove stvari izazivaju upalu bešike!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs