stručnjak otkriva

Velike greške u roditeljstvu: 7 navika koje svi ponavljate, a time loše utičete na život deteta!

Poznati terapeut i majka četvoro dece Beki Mansfild je izdvojila 7 navika kojima štete svojoj deci

Vaše dete & vi
Autor:
Velike greške u roditeljstvu: 7 navika koje svi ponavljate, a time loše utičete na život deteta!
Foto: Shutterstock

Svaki roditelj želi da vaspita svoje dete da bude u životu uporan, pun samopouzdanja i uvek ljubazan prema drugima, ali to nije nimalo lak zadatak.

Mnogi nesvesno pravo greške konstantno ponavljajući određene navike.

Ne dozvoljavamo im da sami naprave izbor

Mnogi roditelji nisu svesni koliko greše što im ne ostavljaju slobodu izbor kada je reč o svakodnevnim sitnicama.

Koje od ove dve majice želiš da nosiš sutra?", "Želiš li mleko ili vodu pre spavanja? Ako im ne dopuštate da sami odluče šta žele kod ovakvih sitnica, time ćete mu otežati da kasnije u životu odlučuje obitnim stvarima.

Ne dozvoljavamo im da rizikuju i greše

Ako ne dozvoljavate detetu da nauči na svojim greškama, on će se uvek oslanjati na vas. Zato bi bilo pametnije da mu dopustite da rizikuje. Nije težak pad, nego nemogućnost da nakon svakog pada ustanemo. Ako ih previše štitite i držite pod staklenim zvonom, oni će razviti strah što nikako nije dobro.

Ne slušamo ih

Mališani sa plaše osuđivanja i same pomisli da mogu biti u nevolji. Treba ih naučiti da se boje da zatraže pomoć ako im je potrebna jer tako će reagovati smireno. Ako deca od detinjstva nauče da mogu da vam veruju zbog malih stvari, kasnije će vam se poveriti i za one velike.

Mame i tate matematički objasnili kako je to imati decu: Roditeljstvo je 10% spoznaje da bi ubio za svoju decu i 90% obuzdavanja da ih ne ubiješ!

foto: Shutterstock

Dajemo previše komplimenata

Divno je biti ponosan na svoje dete, ali nemojte im dati priliku da pokažu svoju veličinu. Ako ih uvek hranite komplimentima za svaku sitnicu, te reči će izgubiti svoju vrednost.

Pogrešno je ako ih učite da se oslanjaju na druge za pozitivno potkrepljenje. Neka sami završe posao i videće kako je lepo osećati se ponosan na sebe.

Helikopter roditeljstvo: Ovo je najgori način vaspitavanja dece, a mnogi ga koriste!

foto: Profimedia

Očekujemo savršenstvo

Nemojte očekivati savršenstvo, ali ni lenjost. Učite ih da daju svoj maksimum. Možda vaše dete neće pospremiti krevet kao što bi vi to uradili, ali ako je krevet pospremljen nemojte ga ispravljati.

Ne razgovaramo o 'neprijatnim temama

Učite ih da budu ljubazni i odgovorni, da budu sigurni u sebe i da budu sposobni da pravilno reaguju u opasnim situacijama. Takođe, bitno je da znaju da vam se u tim teškim momentima povere.

Ne podstičemo decu da pokušavaju

Ako dete želi da proba nešto, podstaknite ga i ohrabrite rečima: "Samo napred!". Ako misli da je nešto preteško, pitajte ga:

"Zašto ne bi pokušao.

Dok se oni smaraju mi ne osećamo grižu savesti: Roditeljstvo je lako ako se prate ovi koraci!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs