ZANIMLJIVOSTI

Živele sestre: Nauka kaže da su osobe koje imaju sestru bolje i ljubaznije osobe!

Prisustvo sestara ublažava osećaj usamljenosti, nepoštovanja, krivice, samosvesti i straha. Ali, i ne samo to.

Porodica
Autor:
Živele sestre: Nauka kaže da su osobe koje imaju sestru bolje i ljubaznije osobe!
Foto: Shutterstock

Ah, te sestre…

U jednom trenutku se svađate oko cipela (njenih), a već u sledećem trenutku ponovo ste najbolje prijateljice.

Ako imate sestru, u kući praktično imate dva „svoja“ ormara sa odećom, a sada je i naučno dokazano da ste bolja i generalno ljubaznija osoba.

Do tog su zaključka došli i stručnjaci na Univerzitetu "Brigham Young", otkrivši da sestre jako pomažu u razvoju dobrih društvenih sposobnosti – komunikaciji, nalaženju kompromisa i dobrim pregovaračkim veštinama.

Glavni istraživač, profesor Aleks Jensen, ističe da prisustvo sestara ublažava osećaj usamljenosti, nepoštovanja, krivice, samosvesti i straha. Ali, i ne samo to.

Saosećajnost i složnost

„Ono što znamo sugeriše da sestre igraju veliku ulogu u promicanju pozitivnog mentalnog zdravlja“, rekao je Jensen, dodavši da su upravo sestre zadužene da porodica bude složnija i kasnije u životu, jer se one više trude održati kontakt i prisnost. To je jednostavno u njihovoj prirodi, da budu saosećajnije i velikodušnije. A takve su i kad se „bore“.

Pozitivno pobeđuje

Kako je izjavila vodeća naučnica ovog istraživanja, Laura Padilja-Voker, svađe sa sestrom uvek prođu bolje nego kad se svađaju braća, jer dok god postoji ljubav, pozitiva će kod njih uvek pobediti, one će i u svađi pokušati naći bolji kompromis i to zato što u trenutku „borbe“ znaju bolje regulisati svoje emocije.

Starija sestra: 8 razloga zašto je baš ona vaš dar od Boga!

foto: Shutterstock

A to je jako važna veština, kako za veću bliskost u porodici, tako je i odlična škola za kasniji život i bolju veštinu pregovaranja.

I zato su sestre posebno dobre svojoj braći, što je ovo istraživanje doista i pokazalo, jer su muškarci koji su odrastali sa sestrom kasnije postali bolji pregovarači, odnosno bolji su u komunikaciji i to posebno sa ženskom populacijom.

Prednosti tokom odrastanja

A čak ni to nije sve, jer su i druga istraživanja pokazala da postojanje sestre u životu koja je znatno različita od svog brata donosi niz prednosti u adolescenciji.

Mnogi koji su odrastali uz sestru kažu da su baš zbog nje postali nekako bliskiji u turbulentnim godinama te da im je upravo sestra bila najpouzdaniji izvor informacija o suprotnom polu.

Stariji brat i mlađa sestra: 9 stvari koje ih povezuju do kraja života!

foto: Profimedia

Istraživači su izjavili da ih ovakvi rezultati nisu previše začudili jer su se devojke generalno pokazale bolje u otvorenoj komunikaciji i pozitivnoj podršci, a što neminovno vodi do zdravije i snažnije veze među članovima familije.

Živele sestre!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs