Korisno znati

Sezonske alergije u trudnoći: Kako da se zaštitite, šta je najbolji lek?

Izbegavajte boravak na otvorenom u toku prepodneva i predveče, nakon šetnje u prirodi operite garderobu koju ste nosili
Trudnoća
18:10h Autor:
Foto: Shutterstock

Alergije mogu i te kako predstavljati problem trudnicama, naročito ako se radi o sezonskim alergijama. Tokom prolećnih meseci (aprila, maja) aktuelne su alergije na polen, alergije na trave i buđ tokom maja, dok su alergije na ambroziju i drugi korov prisutne tokom leta i traju do kraja oktobra.

 

Ukoliko ste pre trudnoće imali probleme sa sezonskim alergijama, veoma je važno da utvrdite uzročnika kako bi mogli da izbegavate izlaganje alergenima koliko je god to moguće.

 

Najbolji lek svakako treba da bude prevencija, stoga se potrudite da preduzmete određene mere kako biste sprečili da uopšte dođe do alergija. Izbegavajte boravak na otvorenom u toku prepodneva i predveče, nakon šetnje u prirodi operite garderobu koju ste nosili, i s obzirom na to da veći deo dana treba provoditi u kući, redovno brišite prašinu i usisavajte usisivačem sa vodenim filterom koji će na najbolji način ukloniti alergene iz doma.

 

Pokazala trudnički stomak i naišla na osudu: U 8. mesecu izgleda neverovatno! (FOTO)

 

Da li se simptomi pogoršavaju tokom trudnoće?

 

Neke žene tvrde da su im se simptomi alergije pogoršali tokom trudnoće, dok druge kažu da nisu imale nikakve probleme, tako da ne postoji pravilo koje važi za sve trudnice.

 

Ipak, činjenica je da trudnice često imaju problem sa zapušenim nosem, zbog uticaja hormona tokom trudnoće, a alergije dodatno doprinose da ovi simptomi dovedu do upala sinusa.

 

Da li su dozvoljeni lekovi protiv alergija?

 

Nikako nemojte uzimati nikakve lekove za ublažavanje simptima na svoju ruku, čak iako ste ih ranije uzimali, već se obavezno prvo konsultujte sa lekarom koje preparate smete koristiti. Najbolje je da se potrudite da primenite mere prevencije kako bi sprečili pojavu simptoma alergija.

 

Čudotvorna voda za ispiranje nosa: Posle ovog, alergija vam ništa neće moći! (RECEPT)

 

Da li sam u kući zaštićena od alergena?

 

Nažalost ni u kući niste 100 odsto zaštićeni od alergena, stoga je neophodno da se pridržavate određenih saveta kako da što bolje očistite dom od potencijalnih uzročnika alergija:

 

1. Držite prozorene zatvorene, naročito ujutro kada je nivo polena u vazduhu najveći

 

2. Ukoliko je moguće koristite antialergijske jastuke, a posteljinu perite na temperaturi većoj od 60 stepeni

 

3. Iako vam se to možda čini nemoguće tepih je glavno „leglo“ alergena (dlaka životinja, grinja, prašine), pa je neophodno njegovo dubinsko čišćenje i to najbolje usisivačima sa vodenim filterima jer kod njih sva prašina, grinje i dlake idu direktno u vodu, dok to nije slučaj sa običnim usisivačima

 

4. Prašinu brišite elektrostatičkim krpama koje najbolje skupljaju prašinu, prljavštinu i dlake

 

5. Ukoliko je to moguće, kućne ljubimce nemojte uvoditi u kuću, a ako su životinje prisutne u kući, vodite računa o njihovoj higijeni i koristite usisivače sa vodenim filterom koji najbolje uklanjaju dlake.

 

Trudnica za pohvalu: Ovako se Bojana Barović priprema za porođaj! (FOTO)

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs