neverovatno

NAŠA POZNATA STJUARDESA OTKRIVA KAKO IZGLEDA POROĐAJ U AVIONU: Osoblje obavezno prvo radi sledeću stvar

Da li ste se nekada zapitali šta se dešava kada žena krene da se porađa u avionu? Tina Grabež nam je sve objasnila!

Trudnoća
09:09h Autor:
NAŠA POZNATA STJUARDESA OTKRIVA KAKO IZGLEDA POROĐAJ U AVIONU: Osoblje obavezno prvo radi sledeću stvar
Šta se dešava kada žena krene da se porađa u avionu?, Foto: Printscreen Instagram/tinagrabez

Stjuardesa Kristina Grabež često na svojim društvenim mrežama deli zanimljive situacije koje je imala u aviona, a ovoga puta je otkrila šta se dešava ako žena tokom leta krene da se porađa. Iako se ova situacija veoma retko dešava, jer je trudnicama zabranjeno da lete u poslednjim nedeljama pre termin za odlazak u porodilište, osoblje prolazi kroz obuke kako da pomognu tada ženama.

- Prvo će se oglasiti preko razglasa i tražiti doktora ili medicinsku sestru. Ali, čak iako ih nema u avionu, na obuci smo učili kako da presečemo pupčanu vrpcu, obrišemo bebu i zamotamo je u ćebe. Ako je porođaj kritičan, pilot će potražiti najbližu pistu za sletanje ako majci i bebi treba dodatna medicinska pomoć - objašnjava Tina.

I dodajte da postoji mogućnost da beba dobije državljanstvo zemlje iznad koje se rodila.

- Što se tiče državljanstva bebe, to zavisi od države – neke daju državljanstvo deci koja se rode iznad njihovog vazdušnog prostora, a neke ne. Ako se beba rodi iznad okeana, može da se desi da dobije državljanstvo zemlje u kojoj je avion registrovan - kaže stjuardesa.

Naglašava da joj se tokom karijere nije desila nijedna opasna situacija, ali da posao nimalo nije lak i ima svoje mračne strane.

- Najstrašnije što se meni lično desilo jeste da sam čak dva puta tokom svoje karijere udarila glavom o metalni kontejner sa opremom u ‘kuhinji’ aviona i zaradila šavove na glavi. Ali to nije zbog toga što je let bio opasan već zbog toga što sam ja jako visoka! A tokom svoje karijere nisam imala ni jednu situaciju gde se ceo avion našao u opasnosti - rekla je jednom prilikom Tina za Zadovljona.rs.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs