Rađanje u petoj deceniji

Trudnoća u 40-im: 5 najvažnijih stvari koje morate da znate

Da li znate da žena može da zatrudni i u perimenopauzi?

Trudnoća 16.10.2020. - 14:39h Autor: Stil.kurir.rs
Foto: Profimedia

Mnoge poznate žene rađaju prvo, drugo ili treće dete u četrdesetim godinama, i kada one to prikažu, deluje kao igra, kao da je to nešto najlakše na svetu. Ipak, da li je trudnoća u četrdesetim stvarno laka?

 

Evo šta morate da znate ako planirate da rodite u petoj deceniji! 

 

1. Svakog meseca imate 5 % šansi da zatrudnite

 

U tridesetim te šanse su oko 20 %, a kad napunite 40, taj procenat se smanjuje za 4 puta, zbog smanjenja broja jajnih ćelija čiji broj drastično pada nakon 37. rođendana.


2. Plodnost muškarca takođe se smanjuje

 

Muškarci imaju isti problem kao i žene, s godinama plodnost im se smanjuje. Ako su oba partnera starija od 35, šanse za začeće su u startu umanjene. 

3. Možda će vam biti potrebna vantelesna oplodnja i donirana jajna ćelija

 

Žene koje odu na vantelesnu oplodnju u ranim 40-im, imaju šansu od oko 25 % da ostanu trudne oplođivanjem svoje jajne ćelije. Ali, do 43. godine ovaj procenat pada na 10 %, a u 44. godini šanse su svega 1.6 % pa se najčešće pribegava korišćenju jajnih ćelija donora. 

 

4. Aktivan život ne znači veće šanse za začeće

 

Pravilna ishrana, optimalna telesna težina i redovno vežbanje mogu da poboljšaju plodnost i balansiraju poremećaje ovulacije, ali ne i da utiču na zdravlje jajne ćelije i jajnika.

 

5. Možete da ostanete trudni i tokom perimenopauze

 

Perimenopauza je preiod od oko deset godina pre potpunog prestanka menstrualne funkcije, odnosno menopauze. Tokom ovog perioda trudnoća jeste moguća, ali je važno imati na umu da je i rizik od pobačaja veći.

 

(Stil.kurir.rs)

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...