saznajte više

Lečenje mučnine tokom trudnoće: Isprobajte ovih 7 načina na prirodnoj osnovi!

Kod nekih trudnica javlja se samo odbojnost prema hrani tj. snažna reakcija na određene mirise ili ukuse. Za druge je to povremena mučnina koja često doseže svoj vrhunac u jutarnjim satima i nestaje nakon ručka. Međutim, postoje i one trudnice kod kojih osećaj mučnine traje ceo dan, a ponekad se javlja i tokom noći.

Trudnoća
14:07h Autor:
Lečenje mučnine tokom trudnoće: Isprobajte ovih 7 načina na prirodnoj osnovi!
Foto: Shutterstock

Mučnina tokom rane trudnoće, koju često pogrešno nazivaju i “jutarnja mučnina”, vrlo je česta i potpuno normalna. Više od 50 posto žena tokom trudnoće doživi određeni nivo mučnine i/ili povraćanje. Ali, zašto žene doživljavaju taj osećaj mučnine i kako ga zaustaviti?

Niko ne zna sa sigurnošću zašto žene doživljavaju mučninu tokom trudnoće, ali veliku ulogu u tome igraju promene u vašem telu, porast takozvanog ‘hormona trudnoće’, pojačani osećaj mirisa i privremeno osetljiviji probavni sistem. Mučnina obično počinje u petoj ili šestoj nedelji trudnoće, a često je najgora tokom prvog tromesečja. Simptomi obično nestaju oko početka drugog tromesečja, ali kod 15 do 20 posto žena mogu trajati i duže. Srećom, tim senzacijama se često može upravljati uz nekoliko trikova. Donosimo vam sedam korisnih i prirodnih načina koji će vam pomoći u tome da se lakše nosite s mučninom.

ČEŠĆE JEDITE MANJE OBROKE

Ako ništa ne pojedete, to može pogoršati mučninu. Da biste u potpunosti izbegli prazan želudac, pokušajte s manjim, češćim obrocima umesto tri velika obroka svaki dan. Da biste ublažili mučninu ujutro, pored kreveta pripremite obične, slane krekere, suvi hleb ili žitarice kako biste mogli pojesti malu količinu hrane čim se probudite.

UMIRITE ŽELUDAC ĐUMBIROM

Istraživanja sugerišu da đumbir može pomoći kod umirivanja uznemirenog želuca. Isprobajte domaći čaj od đumbira koji možete napraviti tako što narendani sveži đumbir i natopite ga kipućom vodom. Pustite da odstoji neko vreme, procedite i konzumirajte kako god vam odgovara – toplo ili hladno. Isto tako, đumbir postoji i u obliku dodatka u ishrani. Uzimanje kapsula koje sadrže 250 mg đumbira, četiri puta dnevno, takođe može da pomogne.

PRESKOČITE ODREĐENE NAMIRNICE

Pokušajte da se klonite masne hrane, vrlo slatke hrane, začinjene hrane i hrane koja uzrokuje nadutost. Nažalost, ovo nije vreme za isprobavanje novog indijskog restorana. Žene su istakle da je mnogo manja verovatnoća da će mučninu izazvati ishrana bogata belančevinama koja sadrži umerene količine ugljenih hidrata i niskim udelom masnoće. Vaši obroci bi trebalo da budu blago začinjeni. Isto tako, možete konzumirati i orašaste plodove kao zdrav zalogaj između obroka. Dodatni trik protiv mučnine je to da tokom obroka ne konzumirate pića nego držite te dve stavke odvojenim.

IZBEGAVAJTE INTENZIVNE MIRISE

Jedna od najboljih stvari koju možete učiniti je izbegavanje okidača iz vašeg okruženja, a posebno jakih mirisa. Držite se dalje od dima cigareta, parfema i bilo čega drugog što negativno utiče na vas. Kad je u pitanju kuvanje, dogovorite se tako da neko drugi u vašem domaćinstvu priprema hranu, a tokom kuvanja otvorite prozore da biste što više umanjili količinu mirisa koji se šire.

ISPROBAJTE AROMATERAPIJU

Da li ste znali da mirisi limuna ili narandže mogu da pomognu da se ublaži mučnina? Pokušajte ispod nosa da stavite maramicu natopljenu mirisnim uljem kako biste ublažili osećaj mučnine. Nemojte odmah prskati ove mirise po kući jer, ako vam slučajno smeta i to, maramicu možete vrlo brzo da uklonite, a mirise svuda po kući, baš i ne. Zato obavezno prvo isprobajte kako koji miris utiče na vas.

OBRATITE PAŽNJU NA TO KAD UZIMATE PRENATALNE VITAMINE

Gvožđe koje se nalazi u mnogim prenatalnim vitaminima može da pogorša mučninu. Pokušajte da uzimate prenatalne vitamine pre spavanja, umesto ujutro na prazan želudac. Ali, ako to ne pomaže, u dogovoru s lekarom odaberite druge prenatalne vitamine koji ne sadrže gvožđe. Vaša potreba za gvožđem mnogo je veća u kasnijoj fazi trudnoće pa će možda biti u redu preskočiti gvožđe u ovom početnom razdoblju.

TRENIRAJTE

Neke žene su primetile su da im vežbe pomogle u ublažavanju njihovih simptoma. Pokušajte tokom dana da odete u dodatnu šetnju, na plivanje ili se pridružite nekom času joge za trudnice. Imajte na umu da je vežbanje tokom trudnoće preporučljivo, ali uvek se posavetujte s lekarom pre nego što se upustite u novu rutinu vežbanja ili drastično povećate količinu treninga.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs