Bolje je da otkrijete na vreme

O njima se ne priča: Grozne stvari koje prate porođaj!

Ukoliko se odlučite za epidural tokom porođaja, moraćete da budete prikačeni na kateter, jer donja polovina tela utrne, a može vam se desiti da se tokom porođaja upiškite ili ukakite
Trudnoća
22:46h
O njima se ne priča: Grozne stvari koje prate porođaj!
Foto: Thinkstock

"Na kraju se sve zaboravi" - ovo ćete često čuti od novih mama koje prećutkuju sav haos koji prati porođaj. Možda je ženama neprijatno da razgovaraju o tome, ali zbog ženske solidarnosti trebalo bi da budu više od pomoći budućim majkama koje tek treba da prođu kroz sve to.

Da li ste spremni za kateter

Osim ukoliko ste izrazito protiv prednosti moderne medicine, verovatno ćete se odlučiti za epiduralnu anesteziju kako biste olakšali porođajne bolove. Ono što možda ne znate je da ćete nakon nje morati da koristite kateter. Pošto zbog epidurala donja polovina tela utrne, ne možete da "osetite" bešiku kada treba da urinirate, pa vam zato treba ova vrsta pomoći. Međutim, ne treba da odustanete od epidurala ako ste planirali da ga koristite, jer on omogućava ženama da se odmore ako se porođaj oduži, a takođe pomaže ženi da se izbori sa iscrpljenošću, razdražljivošću i umorom tokom porođaja.

Verovatno ćete se uprljati... mnogo

Kako se beba spušta u porođajni kanal, ona pritiska bešiku i ostatak utrobe, izbacujući urin i fekalije koje možda imate u organizmu. Dok ležite na stolu, raširenih nogu pred potpunim strancima, može vam se desiti da se ispiškite ili ukakite. I nećete moći da pomognete sebi nikako. Ovo je sasvim prirodno, jer se žena napreže kako bi istisnula bebu, a istovremeno će mišićne kontrakcije izbacivati i ostatke izmeta.

Tu nije kraj

Muke se ne završavaju dolaskom vaše bebe na svet. Predstoji vam izbacivanje placente ili posteljice. Da bi se placenta odvojila od materice, može vam se desiti da dobijete masažu stomaka, kao i unutrašnju masažu. Ali, ne brinite, masaža predstavlja blago pritiskanje vrha vaše materice od strane babice ili lekara, kako bi se izbacio svaki preostali deo placente ili krvih ugrušaka koji mogu da se zadrže u materici. Osećaj je sličan onom tokom godišnjeg pregleda kod ginekologa, kada vam lekar pritisne matericu i jajnike, samo što je taj deo sada bolan zbog istiskivanja ljudskog bića.

Specijalisti za uklanjanje posteljice

Ako vaša posteljica neće prirodno da se odvoji od tela, onda imate ono što se zove zadržavanje placente, što je prilično uobičajeno. Taj gnjecav deo mora da izađe kako god, i to znači da će vaš doktor morati da ga ručno izvadi. A to izgleda poput izvlačenja tampona... ogromnog.

Krvarićete mnogo

A mislili ste da su vam menstruacije pre trudnoće obilne... Posle porođaja, vaše telo treba da se otarasi iste stvari kao i tokom menstruacije, samo što je ima neviđeno mnogo. Količina krvi trudne žene povećava se za 50 odsto. Iako u početku obilno, krvarenje će se smanjiti za 2 do 4 dana, a potpuno će prestati za oko 10 dana od porođaja.

Bez toalet papira

Zbog svih povreda koje su vaši intimni delovi pretrpeli tokom porođaja, može vam se desiti da nećete moći da koristite toalet papir posle wc-a. Trenje tkiva ne samo da će vam biti bolno, već može da izazove i dodatnu štetu. Umesto toga, moraćete da se tuširate posle nužde.

Cepanje i epiziotomija

S obzirom na to da se bebina glava istiskuje kroz nedovoljno veliku ruku mekanog tkiva, beba nekada može da pocepa zidove vagine tokom porođaja. Ovo, naravno, zahteva ušivanje, i nekoliko nedelja lečenja, ali u nekim slučajevima, doktor će takođe da izvede epiziotomiju. Ona sprečava cepanje ženine vagine, jer procedura podrazumeva da doktor zaseče vaginalni otvor kako bi se napravilo više mesta za bebu, bez dodatnog oštećenja pored prirodnog cepanja.

Potrebno je 4 do 6 nedelja da se telo oporavi od epiziotomije, ali većina žena nema problema tokom tog oporavka. Kako bi se olakšali bolovi zbog sedenja direktno na osetljivim delovima, mnoge žene sede na jastuku u obliku krofne.

Na kraju

Koliko god vam ove stvari zvučale odvratno i uznemirujuće, imajte na umu da biti majka predstavlja blagoslov za svaku ženu i jedna od najlepših životnih uloga. Stoga, taj nimalo prijatan momenat donošenja na svet tog malog bespomoćnog bića vredi svake suze, napora i pretrpljenog bola tokom samog porođaja, jer je sreća koju ono donosi neizmerno veća.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs