Verovali ili ne

OVA RASA JE NAJBOLJI POLICIJSKI PAS: Njihov posao je da otkriju eksploziv i narkotike, brzo i efikasno!

Policijski psi se uzimaju iz proverenog legla, treniraju se i odgajaju tokom celog života, ali zvanična obuka traje 2 meseca

Ljubimci
Autor:
OVA RASA JE NAJBOLJI POLICIJSKI PAS: Njihov posao je da otkriju eksploziv i narkotike, brzo i efikasno!
Foto: Shutterstock

Policijski psi se prvo uči osnovima komandama: sedi, mesto, pored, drži, pusti.

Zatim se specijalizuje za otkrivanje eksplozivnih naprava, narkotika ili za psa zaštitnika. Sa ovim psima se radi tokom čitavog njihovog života, ali zvanična obuka traje samo 2 meseca.

Veoma je važno da pas ima kondicuju, da bude spreman na ekstremne uslove i situacije.

Pas ima 10 puta jači njuh nego čovek. Primer je recimo da čovke oseti miris pasulja, a pas po tom mirisu zna i poreklo pasulja.

Policijski psi su najčešće ovih pasmina:

Nemački ovčar – verovatno ste odmah pogodili da je baš ovaj pas najčešći pripadnik organa reda i mira. Oni su snažni, agilni, mišićavi psi koji su uvek na oprezu i u toku sa situacijom. U psećem svetu poznati su kao neustrašivi psi koji se ne libe da reaguju na svaki prizvuk opasnosti. Najčešći su policijski i vojni psi jer su veoma inteligentni i lako savladavaju obuku i zadatke koji se stavljaju pred njih. Takođe, ovi psi pokazuju najmanji nivo stresa prilikom obavljanja visokorizičnih operacija, piše na sajtu magazinpas.

Malinoa – možda niste znali ali pas ove rase po imenu Kairo bio je član elitne jedinice američkih „Foka“ koje su pronašle Osamu Bin Ladena. Malinoa je samouveren pas, pametan i lojalan. Rođak nemačkog ovčara, ovaj pas najpre se iskazao kao jedan od najboljih čuvara stoke, a zatim kao pouzdan prenosilac poruka tokom Prvog svetskog rata. Danas, oni su česti policijski psi, ali istovremeno i pouzdani terapeutski psi, i pomagači u potrazi za izgubljenim osobama.

Labrador retriver – veoma prijateljski nastrojeni i smireni psi, labradori su veoma uspešni u savladavanju obuke i učenju najrazličitijih trikova. Veoma su poslušni pa ih je lako trenirati, a svoje kolege policajce ili vojnike pratiće u stopu i život posvetiti svom partneru i izvršavanju važnih zadataka, kao što su bezbednost i spašavanje ljudi. Odlični su i terapeutski psi, a u policiji se najčešće koriste kako bi otkrivali eksploziv ili narkotike.

Holandski ovčar – veoma slični nemačkim ovčarima, ovi psi najčešće se koriste prilikom potrage za nestalim osobama, kao i prilikom spasavanja ljudi. Veoma su inteligentni, prave atlete, hrabri. Odlični su radni psi, takmičari u agilitiju, psi čuvari.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs