Saznajte

EVO ZAŠTO SE PITBUL SMATRA NAJOPASNIJOM RASOM PASA: Čak je zabranjen u pojedinim zemljama!

Mnogi ljudi imaju strah od pitbulova, ali ovo dobrim delom proizilazi iz predrasuda i pogrešnog prestavaljanja ove rase javnosti

Ljubimci
Autor:
EVO ZAŠTO SE PITBUL SMATRA NAJOPASNIJOM RASOM PASA: Čak je zabranjen u pojedinim zemljama!
Foto: Shutterstock

Mnogi smatraju da su za lošu reputaciju pitbula krivi isključivo neodgovorni vlasnici.

Danas raskrinkavamo mitove vezane za pitbula:

1. Pitbul je rasa koja “grize”

U pitanju je mit. Prema rezultatima testa temperamenta izvršenog u 2012. godini, 86,8 odsto pitbulova savršeno je prošlo testove socijalizacije, agresivnosti, stabilnosti, društvenosti. Poređenja radi, 85,2 odsto zlatnih retrivera i 80,1 odsto škotskih ovčara imalo je pozitivne rezultate tokom istraživanja.

2.Pitbulovi više napadaju od drugih rasa

Takođe se radi o mitu koji je “raskrinkala” Američka vetrinarska asocijacija istraživanjima koja su potvrdila da ni jedna rasa ne napada učestalije od ostalih. Stepen agresivnosti isključivo zavisi od pojedinačne sklonosti psa i njegovog vaspitanja.

3. Pitbulovima se “zaključava” vilica pri ugrizu

Prema rečima dr I. Ler Brisbina sa Univerziteta u Gruziji, koji je stručnjak za obuku, ponašanje i anatomiju ove rase, nekoliko studija sa temom strukture lobanje i zuba pitbulova pokazalo je da se ni po čemu ne razlikuju od anatomije drugih rasa. Oni imaju sasvim uobičajenu strukturu vilice (kostiju, zuba, mišića) pa samim tim nema razloga da se povjeruje u to da će se njima vilica “zaključati”, dok nekom drugom psu neće.

Evo još nekih podataka o ovoj rasi:

1. Ovo su najčešće zlostavljani psi

Prema podacima Humanog društva SAD, pitbulovi su najčešće zlostavljani psi poslednjih godina. Čak 70 odsto njih bude podvrgnuto eutanaziji u gradskim azilima samo zato što pripadaju toj rasi.

2. Nekada su bili “dadilje”

Od 1900. godine, psi ove rase bili su poznati kao “dadilje” jer su bili tolerantni, brižni i nežni sa decom. Ovo potvrđuje i dečija kinematografija, kao i literatura.

3. Pitbul nije rasa

Pitbul nije rasa nego zajednički naziv za američkog pitbul terijera, stafoda, bul terijera i buldoga.

4. Ujed pitbula u medijima

Ujed pitbula skrene mnogo veću medijsku pažnju od napada bilo kog drugog psa. Tokom četvorodnevnog novinarskog istraživanja zaključeno je da se svaki od tri fatalna napada pasa koji nisu bili od strane pitbulova spominju svega jednom, dok će se napad ovog psa pomenuti 230 puta u lokalnim, ali i međunarodnim medijima.

Istina o pitbulovima

ASCPA.org, najpoznatija svetska organizacija koja se bavi zaštitom životinja u svojoj"'istini o pitbulovima" detaljno opisuje put kako je pasmina predodređena da pomaže ljudima postala najomraženija na svetu i sinonim za opasnost.

Zašto je pitbul 'opasna pasmina'?

Svaka pasmina stvorena je s određenom svrhom, ali i pored pasminskih predispozicija ( izgled i temperament) svaki pas ima svoju ličnost. Neki su agresivni, a neki plašljivi. Neki su druželjubivi, a neki se vole držati po strani.

Isto se odnosi na pitbulove koji kao pasmina imaju genetske predispozicije da budu borbeni. To ne znači da ne postoje nežni i miroljubivi pit bulovi koji se dobro slažu s ostalim psima i drugim ljubimcima, ali i ljudima.

Socijalizacija psa

Upravo je na ljudima, konkretnije vlasnicima da agresivno ponašanje svojih pasa prema bilo kome prečite ranom socijalizacijom.

Zato se preporučuje pse što kasnije odvojiti od majke, braće i sestara. Još dok su štenci treba ih upoznati s drugim psima koje će shvatiti pozitivno.

Aspca.org kao ponašanje dobro socijalizovanog psa navodi primer pseće svađe koja je iz igre prerasla u sukob. Većina socijalizovanih pasa i nakon toga će se nastaviti igrati s drugim psima. Pas koji se kao štene nije družio s drugim psima ili se družio premalo nakon sukoba s jednim psom može omrznuti sve ostale te prema njima iskazivati strah popraćen agresivnim ponašanjem.

Osim sa psima i drugim ljubimcima pse treba što ranije upoznavati i s drugim situacijama s kojima će se tokom života susretati u urbanim sredinama.

Za koga je pit bul?

Vlasnicima, pogotovo ako im je pitbul ili američki stafordski terijer prvi pas preporučuje se da obavezno upišu školicu u kojoj će njihov pas naučiti osnovne vežbe poslušnosti. Vlasnik će naučiti kako komunicirati i raditi sa svojim novim ljubimcem. Važno je da se pritom koriste samo pozitivne metode u kojima se ne koristi fizička sila jer iako izvana možda izgledaju opasno mnogi 'opasni psi' ustvari su jako osetljivi.

Nakon savladavanja osnovnih poslušnosti psima svakodnevno treba omogućiti puno vežbe za telo koje je atletski građeno.

Pitbul zahteva puno aerobnih vežbi te se preporučuju sportistima rekreativcima koji trebaju partnera za trčanje i biciklizam, a mogu se koristiti za učestvovanje u nekoj drugoj psećoj disciplini.

Uz fizičku aktivnost pitbulu je neophodno puno vežbi za mozak poput traženja sakrivenih predmeta.

Neznanje ili nedostatak vremena nisu opravdanje jer dolaskom u ruke neodgovornih vlasnika bilo koji pas može postati opasan. Kod pasmina poput pitbulova greške se skupo plaćaju.

Da je ovo istina, svedoči podatak da se nalazi na vrhu lestvice pasmina koje su u SAD - u ubile najviše ljudi.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs