saznajte više

OBOŽAVAJU DECU I DRUŠTVO DRUGIH PASA: 3 rase koje se dobro snalaze u društvu! (FOTO)

Ukoliko već imate jednog ili više pasa, a razmišljate da usvojite ili kupite još jednog, pre toga treba da razmislite o nekoliko faktora.

Ljubimci
Autor:
OBOŽAVAJU DECU I DRUŠTVO DRUGIH PASA: 3 rase koje se dobro snalaze u društvu! (FOTO)
Foto: Profimedia

Pored pitanja prostora, tu je i pitanje rase, jer ne slažu se svi psi sa drugim rasama, neki više vole da budu sami i jedini pas u porodici. Iako su psi po prirodi životinje čopora, od njihove rase zavisi kako reaguju na druge predstavnike svoje vrste u neposrednom okruženju, a naročito u kućnim, porodičnim uslovima. Zato u nastavku možete videti koje tri rase nemaju problema sa drugim psima, a koja jedna rasa više voli da bude sama.

Bigl

bigl
foto: Profimedia

Već vekovima, biglovi se koriste kao pomagači u lovu i plen traže zajedno sa drugim psima. Navikli su na to da budu okruženi ljudima i psima i tada se osećaju najprirodnije. U pitanju je druželjubiva rasa, za koju treba očekivati da će steći nove prijatelje (dvonožne i četvoronožne) skoro svaki put kada je izvedete u šetnju. Nisu baš uvek raspoloženi za maženje i blisko druženje, ali predstavljaju dobar izbor za porodicu sa malom decom, jer se sa njima dobro slažu.

Koker španijel

Oni su preslatki na prvi pogled, a vole i da se maze. Ono na šta treba obratiti pažnju je da im treba četkanje i održavanje dlake. Jesu bili lovci nekad, zbog čega vole da budu aktivni i na otvorenom, ali nije im potrebno toliko aktivnosti kao biglovima. Uživaju da budu u centru pažnje i ne smeta im da budu okruženi ni decom ni drugim psima. Nije teško dresirati ih i lako ćete ih navići na skoro svaki dom i okruženje.

Sibirski haski

Sibirski haski
foto: Profimedia

Njima je društvenost praktično u krvi i vole da upoznaju nove pse i učestvuju u raznim aktivnostima sa njima. Gajeni su kako bi pomagali ljudima u Aziji i navikli su na timski rad u ekstremnim uslovima. Prilagođavaju se svakom zadatku koji im date i rado će ga ispuniti, sami ili u društvu, ali očekuju i ponešto zauzvrat. Pre svega, moraju da budu stalno aktivni, dosta se linjaju i vole da laju. U njihovom slučaju, možda je bolje da imate dva haskija od početka i da sve rade u paru.

Rasa koja više voli da bude sama – Akita

Akita, Pas, akita pas
foto: Shutterstock

Poreklom iz Japana, psi ove rase gajeni su da love divljač i da se oslanjaju na sopstvenu izdržljivost i snalažljivost. Zbog toga više vole da budu jedini pas u okruženju, iako se lako naviknu na ljudsku porodicu i povežu sa svim članovima. Nije preporučljivo tek tako ih odvesti u park prepun drugih pasa, potrebno je navikavanje. Najbolje je postepeno ih upoznavati sa drugim psima dok su mali, kako bi se makar malo navikli na njihovo društvo, ali ne pokušavajte da u kuću dovedete još jednog četvornošca.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs