POGAĐAJTE O KOJOJ PASMINI JE REČ

OVAJ PAS IMA NAJJAČI UGRIZ NA SVETU, NE SME DA GA ŠETA OSOBA MLAĐA OD 18 GODINA: On nije ljubimac, on je zaštitnik!

Ako želite pravog zaštitnika za svoju porodicu, ovaj pas je baš za vas

Ljubimci
15:11h Autor:
OVAJ PAS IMA NAJJAČI UGRIZ NA SVETU, NE SME DA GA ŠETA OSOBA MLAĐA OD 18 GODINA: On nije ljubimac, on je zaštitnik!
Foto: Profimedia

KANGAL je pasmina pasa poznata po svojoj impresivnoj veličini i snažnom telu, koje je prekriveno gustom dlakom različitih nijansi sive boje. Njegovo puno ime je kangal coban köpeği, ali je u svetu poznat i kao kurdski kangal i turski kangal. Ta pasmina smatra se jednim od najboljih pasa čuvara na svetu. Vrlo su hrabri, brzi, okretni i odani svojim dužnostima. Iako izgledaju zastrašujuće i vrlo su zaštitnički nastrojeni, oni su nežni divovi koji pružaju bezuslovnu ljubav svome vlasniku. Takođe, iako su sjajni psi čuvari, vrlo su mirne prirode. U Turskoj se smatra njihovim nacionalnim psom i njegov lik se nalazi na turskoj poštanskoj marki.

Poljoprivrednici iz okruga Kangal u provinciji Sivas u Turskoj bili su suočeni s velikim problemima. Predatori poput vukova i medveda neprestano su napadali i tako im smanjivali broj stada ovaca. Trebao im je neko ko će se moći suprotstaviti tim grabežljivcima i zaštititi ovce i imanje. U tom trenutku pojavio se kangal. Ime potiče od grada Kangal, a danas te pse nazivaju sivas kangal ili kangal coban kopegi.

Kangal
foto: Profimedia

Ovi psi su se mogli pronaći samo u regiji Sivas do '80-ih, a sada se mogu naći širom sveta, ali još uvek uglavnom u Turskoj. Priča o žestokom zaštitniku brzo se proširila i uskoro su ih i ostali seljaci počeli uzgajati. Kako muslimani nisu smeli da drže pse u kući, kangali su ostajali napolju. Izolacija im je pomogla da postanu jaki i žestoki zaštitnici.

Zanimljivo je da dva do tri kangala mogu savršeno zaštititi od 150 do 250 ovaca.

Kangal
foto: Profimedia

Iako može biti izuzetaka, turski kangali nisu agresivni prema ljudima. Ako nema prijetnje ili provokacije, oni neće bez razloga delovati agresivno. Posebno su vrlo zaštitnički nastrojeni prema ženama i deci. Ako kangal lovi osobu, kad je uhvati, srušiće je na zemlju i staviti prednje noge na nju. Vrlo su hrabri i uglavnom su odgajani u parovima, stoga će tokom borbe paziti jedan na drugoga i nikada neće dopustiti da neko od njih nastrada.

Još jedna zanimljivost, ova pasmina pasa ima najjaču silu ugriza na svetu.

Iako je mirna pasmina, u Danskoj je potpuno zabranjena (uvoz, uzgoj i prodaja). U Ukrajini su na popisu opasnih pasa, a u Bjelorusiji ih moraju držati u ograđenim prostorima s natpisom na njemu. Osoba koja nema potvrdu da zna kako pravilno postupati s tom pasminom, ne može ih šetati, kao ni osoba mlađa od 18 godina.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs