po drevnoj filozofiji

Feng Šui stručnjak savetuje: Evo kako da uredite spavaću sobu za bolji san!

Drevna kineska filozofija feng šui kaže da je svaki dom energetski povezan, te predstavlja naše telo, um, misli i osećanja

Enterijer
16:43h Autor:
Feng Šui stručnjak savetuje: Evo kako da uredite spavaću sobu za bolji san!
Foto: Shutterstock

Osnova Feng Šuija je chi, energija koju treba da izbalansiramo kako bismo poboljšali odnose i bolje spavali.

Uredite li spavaću sobu prema kineskoj veštini, ona može postati vaše utočište i zemlja snova. Za balansiranje energije chi obratite pažnju na nered, previše jarkih boja u sobi i loš raspored u prostoriji. Jedan od rešenja dobrog sna i odličnog seksa je položaj kreveta.

Prema feng šuiju uzglavlje kreveta trebalo bi da bude oslonjeno na čvrsti zid, tako da, dok ležimo na krevetu, imamo dobar pregled na celu sobu.

"Zatim dolaze i drugi faktori, poput kvaliteta kreveta i dušeka, boja i dekora. Feng Šui snažno zagovara ekologiju, pa je naglasak da se soba opremi prirodnim materijalima", kaže feng šuui konsultant Lana Anderson.

Kad je reč o uređivanju sobe, najbolje je imati sve predmete u paru. Tako se, pojašnjava, stvara ojećaj jedinstva i ravnopravnosti polova.

Želimo li imati partnerski život, tad je poželjno u spavaćoj sobi manje-više sve predmete imati u paru. Osim dušeka, koji simbolički prikazuje jedinstvo. Ali, poželjno je da svaka strana kreveta ima svoj noćni ormarić, lampicu i tepih, i to u istom stilu, jer opet simbolički prikazuje ravnopravnost polova - savetuje ona.

Siguran put do pozitivne energije i harmonije: Uredite spavaću sobu po Feng šui principu! (FOTO)

foto: Shutterstock

Električni uređaji zato nisu poželjni jer njihova zračenja nepovoljno utiču na zdravlje i san. Ali, ako baš ne možete bez TV-a u spavaćoj sobi, pre spavanja ga isključite iz struje i prekrijte tkaninom.

Neprijatelj dobrog sna mogu biti i ogledala.

"Kako je sve sačinjeno od energije, a i mi smo različiti jedni od drugih, na neke ljude ogledala jače deluju, a na neke slabije. Gledajući uopšteno, ogledala nešto dupliraju, povećavaju, pa je pitanje što želimo postići i dobiti s ogledalima u nekom prostoru. Za spavaću sobu savetujem da ogledala budu smeštena tako da ne ogledavaju vaše telo dok spavate jer inače mogu uneti nemir, pa čak i nesanicu", napominje Anderson.

U sobi se nose nežni, prirodni tonovi

Zemljani tonovi simbolizuju zaštitu, prijatnost i toplotu. To su boja peska, smeđi i žućkasti tonovi. Najbolje je koristiti prirodne materijale, poput pamuka

Ove stvari odmah izbacite iz spavaće sobe: Feng Šui saveti za miran i kvalitetan san!, vune, svile ili lana, koji imaju topliju strukturu tkanine.

foto: Shutterstock

Eterična ulja kao moćni afrodizijaci

"Ylang Ylang poziva na nežnost, a Sandal je idealan za buđenje strasti, te se dobro slaže s većinom eteričnih ulja", kaže Anderson i dodaje kako je eterična ulja najbolje koristiti u difuzerima ili aromalampicama.

Saveti za veću intimnost u spavaćoj sobi

  • Duple dekoracije - Prema Feng Šui filozofiji, vode do intimne sreće s partnerom.
  • Nežni tonovi - Jarke boje koristite u drugim prostorijama, a za sobu ostavite nežnije.
  • Prirodni materijali - Pamuk, vuna, svila i lan su najbolji izbor za spavaću sobu.
  • Užitak mirisa - Ulje lavande je odlično za smirivanje, a sandal stvara strast u spavaćoj sobi.
  • Nered je zabranjen - Počistite sobu, čak i ispod kreveta. Nered može remetiti san.

Veći priliv novca u domu: Ovi Feng šui saveti obezbediće vam sigurnost i blagostanje!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs