Roditeljstvo

Marija Montesori: Evo kada dete razvija karakter i kako da pravilno utičete na njega!

Tokom razvoja deteta postoje tri nivoa poslušnosti

Vaše dete & vi
11:53h Autor:
Foto: Shutterstock

S obzirom da se bavila dečjim razvojem, od rođenja do rane adolescencije, Marija Montesori posmatra tri perioda kao ključna u formiranju karaktera.

 

Najvažnije iskustvo koje je Marija Montesori stekla u radu je postizanje normalizacije kod deteta. Pojam koji je u pedagogiju uvela označava fenomen koji se rađa u detetu onda kada se ono duboko, celom svojom ličnošću koncentriše na aktivnost koje samo izabralo.

 

Tri nivoa poslušnosti

 

Marija Montesori smatra da su volja i poslušnost delovi istog fenomena i da dete poseduje urođenu motivaciju za sopstvenim samoizgrađivanjem. Prirodni razvoj poslušnosti ima tri stadijuma.

 

U prvom stadijumu dete sluša samo povremeno, ne uvek. Poslušnost deteta u ovom razvoju zavisi prevashodno od razvoja njegovih sposobnosti. Poslušnost i neposlušnost idu ruku podruku.

 

Drugi stepen dete dostiže onda kada mu pođe za rukom da se povinuje zahtevima svaki put. Njegove sposobnosti su se učvrstile pa njima može upravljati svojom voljom, ali i da utiče na drugo dete.

 

Treći stepen poslušnosti je onaj u kom se dete pokorava spremnošću, kao da je nestrpljivo da nešto učini. Gotovost da se posluša usmerena je ka nekoj ličnosti, obično prema vaspitačici. Dete postaje nestrpljivo u želji da posluša, to mu pričinjava radost.

 

Vrtić bez igračaka: Nova metoda vaspitanja koju roditelji ne podnose!

 

Karakteri

 

S obzirom da se bavila dečjim razvojem, od rođenja do rane adolescencije, posmatra tri perioda kao ključna u formiranju karaktera:

 

* do 6 godina – vreme stvaranja (dete ne zna razliku između dobra i zla, ima svoju prirodu, stvaraju se temelji karaktera). Ovo je period neuravnotežene energije i intenzivnog napora kod deteta; ono je tek od šeste godine života prilagođeno vremenu i sredini kojoj pripada, sposobno da razume i rasuđuje.

 

* od 6 do 12 godina – dete postaje svesno ispravnog i pogrešnog (kod sebe, ali i kod drugih ljudi) i oblikuje moralnu svest koja kasnije dovodi do razvoja socijalne svesti;

 

* od 12 do 18 godina – rađa se osećanje ljubavi prema državi, pripadnost naciji i postavljaju temelji za zreli period odrasle jedinke, posebnog karaktera, potpuno spremne za korelaciju sa drugim karakterima.

 

U odnosu na ovu podelu, izgradila je sistem ponašanja, inteligencije, napredovanja i formiranja karaktera.

 

Životne lekcije za sva vremena: Ovih 10 stvari treba da naučite dete do 10 godine!

 

“Detetu nije potrebno ni pretiti ni laskati; samo mu treba obezbediti normalne uslove za život. Poremećaji karaktera tada nestaju sami od sebe”.

 

Danas širom sveta mnoge škole svoj rad zasnivaju na metodi Montesori. Sin Marije Montesori je 1961. osnovao Institut Marije Montesori – kao svojevrsni legat koji nastavlja lepu tradiciju vaspitanja i obrazovanja neponovljive Marije Montesori.

 

Vaspitačica predložila: Uvedite kamere u vrtić da vidite ovo!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...