Obratite pažnju

Šta sve dovodi do pojave moljaca: Sprečite štetočine da vam ne unište garderobu!

Nije samo brašno krivac - čak i ovo može privući moljce u tvoj dom

Enterijer
21:46h Autor:
Foto: Shutterstock

Prošlog aprila i maja broj klijenata koji su nazvali britansku službu za dezinsekciju Rentokil Pest Control zbog problema sa moljcima porastao je za čak 110 odsto. Iako to iskustvo nije nimalo prijatno za Britance, ta najezda moljaca otkrila je i šta još povećava broj ovih štetočina u stanovima.

 

Naime, istraživanje na više od dve hiljade Rektonilovih klijenata su pokazala da bi temperatura na kojoj se pere veš mogla da bude povezana sa porastom broja moljaca. Pokazalo se da 54 odsto klijenata više sada pere svoju odeću na 30 stepeni Celzijusa - ranije su je prali na višim temperaturama.

 

A kad je ciklus pranja postavljen na nižu temperaturu, to moljcima daje veću šansu za preživljavanje nego na visokim temperaturama. No, ne možemo kriviti samo temperaturu na kojoj peremo veš - može da se radi i o kvalitetu odeće koju kupujemo jer larve moljaca posebno privlače materijali koji sadrže prirodni protein - keratin. Keratin se nalazi u materijalima poput vune, svile i krzna.

 

Da vam se veš mašina nikada ne pokvari: Svaka 3 meseca treba uraditi ovo!

foto: Shutterstock

Nakon što se moljci izlegu, kreću se malom, svilenkastom cevi koristeći vlakna krzna, vune i svile. U kućama su zbog toga najuništeniji tepisi i odeća.

 

Donosimo vam i neke savete kako da izbegnete moljce po uputstvima Pola Bejtsa, stručnjaka za štetočine iz kompanije Cleankill.

 

Prljava odeća

 

Nikad ne bi trebalo da ostavite prljavu odeću nazad u ormar. Moljci vole vlažne ostatke ostavljene na znojnim područjima odeće.

 

Proverite prostor iza nameštaja

 

Područje iza nameštaja koji je smešten na tepih je mračno i to ga čini idealnim mestom za larve. Važno bi bilo pogledati s vremena na vreme takve delove kako bi se izbegla navala moljaca.

 

Pomešajte ova dva sastojka i nanesite na oštećeni drveni nameštaj: Izgledaće kao nov! (VIDEO)

foto: Shutterstock

Usisavanje

 

Obratite pažnju kod usisavanja da dobro usisate ispod kreveta, između radijatora i na bilo kojem drugom mestu gde se mogu skupiti prirodna vlakna u prašini.

 

Topla pranja

 

Za odeću koja ne zahteva hladno pranje, preporučuje se postavljanje temperature veš mašine iznad 40 stepeni Celzijusa.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...