Spasite omiljenu odeću

Kako da vam moljci ne unište garderobu: Najefikasnija prirodna zaštita od štetočina!

Sprečite najezdu moljaca u svom ormaru tako što ćete ga namirisati prirodnim sastojcima

Moda
Autor:
Kako da vam moljci ne unište garderobu: Najefikasnija prirodna zaštita od štetočina!
Foto: Shutterstock

Bez obzira da li ste neku odeću nosili samo jednom, pre nego što je stavite u ormar obavezno je operite. Nevidljive mrlje od dezodoransa, rol-ona ili belog vina pravi su izvor hrane za moljce. Pre pranja proverite i sve džepove kako im slučajno ne biste ostavili mamac.

Moljce privlači i štirak, pa odeću ili stolnjake koje nećete koristiti u skorije vreme radije nemojte uštirkati. Nežnije i finije materijale odnesite na hemijsko čišćenje. Ali nemojte ih u ormar stavljati u zaštitnim plastičnim ili najlonskim "košuljicama" u kojima ih dobijate u čistionici. Odeća ne može da "diše" u plastici, pa ako u njima slučajno zateknete moljca, oni će dobiti idealne uslove za razmnožavanje. Prerađena plastika može da ispušta i gasove zbog kojih svetli materijali mogu lako da požute.

Odeća koja sužava: 10 saveta da momentalno izgledate mršavije!

foto: Shutterstock

Ormar u koji nameravate da stavite sezonsku odeću najpre dobro izluftirajte, a potom prebrišite. Odeću podelite prema vrsti tkanine.

Proteinska vlakna poput svile, vune, krzna i kože su prirodna hrana moljcima. Zato ih treba odvojiti od biljnih vlakana (pamuka, lana i industrijske svile) u drugi ormar ili u vakumske vreće kako biste ih dobro zaštitili.

Sveža nana i ruzmarin snažnim mirisom držaće moljce podalje od omiljene odeće, a ruzmarin možete da osušite i da ga držite u platnenim vrećicama.

Budući da drvo u sebi sadrži kiselinu koju otpušta u malim količinama, može da ošteti odeću koja u drvenim ormarima stoji duže od šest meseci. Zato stručnjaci savetuju da je umotate u muslin.

Perete veš na 60 stepeni? Evo zašto više nećete to da radite!

foto: Profimedia

Kedar promeniti svakih pola godine

Kedar ima izuzetno jak miris od kojeg moljci bukvalno beže. Efikasan je bilo da je u obliku gela, vrećica ili kockica. Potrebno ga je menjati svakih šest meseci.

Težak miris kuglica se ne da oprati

Kuglice protiv moljaca stručnjaci ne preporučuju. Istraživanja su pokazala da su otrovne, a i njihov težak miris je gotovo nemoguće posle "isterati" iz ormara.

Težu odeću čuvajte u muslinu ili kutiji

Jorgane, prekrivače i težu odeću poput pulovera od kašmira i večernjih haljina složite i čuvajte u muslinu jer u njemu vazduh lako cirkuliše. Plastične kutije takođe su dobre.

I cimet i limun su prirodna zaštita

Suva lavanda, ruzmarin, nana, majčina dušica, cimet, kedar i suva korica limuna imaju intenzivan miris koji nadaleko tera moljce. Vrećicu protiv moljaca možete sami da napravite ako zamotate u čistu krpicu ili gazu sveži ruzmarin i mentu u istoj razmeri.

Pomešala je so, deterdžent i sodu bikarbonu: Sjajnom cakom spasila veš! (RECEPT, VIDEO)

foto: Shutterstock

Efikasna je i vrećica ruzmarina

Zaštitu od moljaca dobićete ako pomešate malo lavande, ruzmarina, karanfilić i vrlo malo suve korice limuna i zavežete u vrećicu. Isto možete da uradite i s malo lavande, suve limunove korice i štapića cimeta. Moljci će pobeći i ako zamotate jedan od ovih sastojaka.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs