Sprečite kožna oboljenja

Otrov u novoj odeći: Nekada nije dovoljno oprati je samo jednom pre nošenja!

Razmislite malo… Šta li sve "stavljate" na telo, kada obučete novu neopranu garderobu? Prvo, neko je tu haljinu/pantalone/džemper najverovatnije probao pre vas
Porodica
13:24h Autor:
Otrov u novoj odeći: Nekada nije dovoljno oprati je samo jednom pre nošenja!
Foto: Shutterstock

Ulazite u prodavnicu, zaljubljujete se u košulju/majicu/jaknu/haljinu/pantalone. Kupujete i ne skidate sa sebe sledećih nekoliko dana. Dok vam ne dosadi! I ceo ovaj proces je u redu, ali ipak nešto nedostaje, a to je pranje odeće pre nego što je obučete prvi put.

Neki će da pomisle: "Ma novo je, sigurno je čisto! I zašto bih rizikovala da mi se haljina skupi, kada sada izgleda savršeno?!"

Ali razmislite malo… Šta li sve "stavljate" na telo, kada obučete novu neopranu garderobu? Prvo, neko je tu haljinu/pantalone/džemper najverovatnije probao pre vas, pa postoji opasnost od raznih bakterija.

5 odevnih predmeta koje treba prati samo jednom godišnje: I farmerke su među njima!

Dermatolog sa univerziteta Kolumbija, Donald Belsito, upozorava da se preko odeće prenose vaške i zarazne kožne bolesti, pa ističe da je novu odeću potrebno oprati barem jednom, najbolje čak dva puta pre nošenja. I drugo, ono bitnije je to da se tokom izrade garderoba "zaliva" ozbiljnim hemikalijama, od kojih neke mogu da naprave probleme na koži, ukoliko se ne uklone pranjem.

Novu odeću bi trebalo temeljno da operete pre nošenja i zbog boja i urea formaldehida, koji se zadržavaju u tkanini, a koji se dodaju kako bi se sprečilo gužvanje i pojava plesni. U odeći se nalazi čitav niz hemikalija koje mogu vrlo negativno da deluju na naše zdravlje, ne samo kožu pa osim dermatitisa ili nekog osipa, možete da dobijete i trovanje hemikalijama. Stručnjaci tvrde da se ne opuštamo ni kada je reč o pamučnim stvarima, jer i prirodne tkanine zahtevaju obradu hemikalijama.

Zaboravite na izbeljivač: Kako da vam veš bude beo kao u reklami!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs