Vreme je za promene

Najlepša kombinacija boja za 2018: Za luksuzan, prefinjen i opuštajući enterijer! (FOTO)

Kombinovanjem ove dve boje postiže se dinamika u prostoru, a pravilnim odabirom nijansi enterijer će izgledati vrlo luksuzno

Enterijer
Autor:
Najlepša kombinacija boja za 2018: Za luksuzan, prefinjen i opuštajući enterijer! (FOTO)
Foto: Shutterstock

Pastelne nijanse ružičaste već neko vreme su rado viđen gost na svim zidovima u domu, a sad im se pridružuje i smaragdno zelena!

Zajedno kombinacije daje efekat mramora... Zelena se nalazi u sredini spektra boja i najprijatnija je nijansa za ljudske oči. Previše zelene može da deluje uspavljujuće i zato joj je potrebna dinamika i živost ružičaste boje.

Svetloružičasta boja, poput fuksije, idealna je kao boja za iza radnog stola, jer podiže energiju. To je dobra boja i za kućnu haljinu u kojoj obavljate kućne poslove. Suzdržana ružičasta umiruje osećanja.

Boju maline koristite u dnevnoj sobi jer je topla i reflektuje svetlost. U kombinaciji sa čokolada smeđom, ružičasta će delovati prefinjeno, pa je to zgodna boja za svečani stolnjak. Intenzivnije ružičastu koristite samo za prostor u kojem ne boravite previše, jer može da uznemiri.

Praktično i moderno: 10 dokaza da su kuhinja i dnevni boravak u jednom sjajna ideja! (FOTO)

foto: Shutterstock

Sa druge strane, zelena se povezuje s poljem, lišćem i darovima prirode, zato daje umirujući osećaj, pa je idealna za spavaću sobu. Svetlije nijanse, poput limete, podižu vitalnost i obnavljaju energiju pa ih koristite u kupatilu ili dečjoj sobi.

Postoje istraživanja koja pokazuju da zelena olakšava čitanje i podiže nivo razumevanja onoga što pročitamo pa je to zgodna boja za oko radnog stola malog prvaka. Kombinovanjem ove dve boje postiže se dinamika u prostoru, a pravilnim odabirom nijansi enterijer će izgledati luksuzno.

Odlična vest jeste i da ovaj "kolor-duo" neće delovati prenapadno i super se slaže s drugim bojama, pa se u njihovom društvu rado nalaze žuta, plava i bela. Pastelni tonovi, osim što donose romantiku u enterijer, osvežiće dnevni boravak i učiniti ga dinamičnim i razigranim, ali i naglasiti njegovu suptilnost.

8 najlepših prolećnih trendova za uređenje doma: Crni detalji, prirodni materijali i jedna boja! (FOTO)

foto: Shutterstock

Dobro je imati belu ili sivu neutralnu podlogu, na koju ćete stavljati pastelne nijanse. Ove boje idealne su i za minimalistički uređene enterijere.

Zelenu prvo ubacite kroz detalje, a tek onda krenite na veće promene

Zelena boja ima smirujući i opuštajući efekat na ljude. To je ujedno i razlog zašto je čest izbor u bolnicama i ordinacijama. Naučnici takođe smatraju da podstiče pamćenje i poboljšava čitanje, pa ako pripremate ispite ili vaša deca nerado uče, zelena boja mogla bi da postane vaš saveznik u uređenju radne sobe.

Za početak se odlučite za manje promene, poput biljaka ili detalja, pa ako shvatite da je to prava boja za vas, odlučno se bacite na veće promene.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs