Ima logike

PRAVILO TROJKE: Caka da vaš enterijer uvek izgleda moćno i luksuzno!

Pravilo trojke temelji se na jednostavnoj i proverenoj činjenici

Enterijer
Autor:
PRAVILO TROJKE: Caka da vaš enterijer uvek izgleda moćno i luksuzno!
Foto: Shutterstock

Ako želite da prostor u kojem živite učinite što prijatnijim i skladnijim, držite se "pravila trojke", odnosno kod uređenja prostora grupišite predmete u neparnom broju.

Pravilo trojke temelji se na jednostavnoj i proverenoj činjenici: najbolje vizualizujemo kompozicije tri predmeta, različitih oblika, boje i veličine. Dakle, predmeti se međusobno nadopunjuju, održavajući ravnotežu i ne narušavajući sklad prostora.

Generalno, neparan broj detalja u prostoru privlačniji je i ostavlja snažniji utisak nego parni, tvrde dizajneri, pa, tako, ako imate više predmeta koje želite da smestite na jednu policu možete to učiniti tako da ih smestite 5, 7 ili 9 zajedno, na primer, s tim da treba voditi računa da policu ne pretrpate.

Taj princip se primenjuje u dizajnu enterijera, ali koristi se i u grafičkom dizajnu, dobro ga je imati na umu kod fotografisanja (fotografija bi trebalo uvek da ima tri glavna, najistaknutija detalja, odnosno dela), pa čak i kod pričanja priča, ako uzmemo u obzir pravilo o uvodu, razradi i zaključku.

Stvar je u tome kako radi naš mozak: Tri je najmanji broj koji se može koristiti za formiranje različitih uzoraka. Osim toga, neparan broj stvari tera naše oči da se više kreću, što čini zanimljivijim vizualni doživljaj.

Iskoristite različite ramove za fotografije i ogledala s različitim okvirima da od njih složite umetničku instalaciju na zidu u kojoj je neparan broj predmeta. Grupišite ih tako da zajedno čine jedan geometrijski lik.

Ako želite da izložite svoje vaze, uvek ih složite i to tri vaze jednu pored druge, ili složene u trougao. Na stočiću u dnevnom boravku, uz biljku u ukrasnoj saksiji postavite i dva kristala koja čiste prostor.

Grupišite predmete različite visine i širine, kako biste postigli veći efekat i slažite ih tako da u različitim kombinacijama čine trojku, u zavisnosti s koje strane ih gledate.

To će dati dinamiku prostoru i učiniti da isti kutak uvek izgleda – drugačije. Dva mekana jastuka na ležaju i jedan jastuk za sedenje na podu, koji se još slažu po bojama mogli bi da stvore vrlo prijatan utisak u prostoru.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs