Inspiracija

Raj za ljubitelje knjiga i opuštanje: Napravite u svom domu biblioteku! (FOTO)

Da li u svom domu imate kućnu biblioteku?

Enterijer
Autor:
Raj za ljubitelje knjiga i opuštanje: Napravite u svom domu biblioteku! (FOTO)
Foto: Shutterstock

Kućna biblioteka nije samo za entuzijaste i zaljubljenike u knjige ili čak samo za bogate ljude. Biblioteka je idealna za svakoga od vas, kako bi se opustili i stimulisali svoje misli.

U današnjem svetu, kućne biblioteke postaju sve popularnije, a kućne kancelarije dele svoje mesto zajedno s njima. Ne morate imati veliki dvorac ili čak dodatnu sobu da bi ste stvorili svoju kućnu biblioteku. Potrebna vam je samo volja i mašta.

Iskoristite svaki centimetar: Ovih 7 kutaka se retko ko seti, a udvostručuju prostor za odlaganje! (FOTO)

A post shared by MyDomaine (@mydomaine) on

Zato vam donosimo top 5 saveta kako bi ste stvorili idealnu, opuštajuću biblioteku u svom domu.

Mesto

A post shared by MyDomaine (@mydomaine) on

Zavisno o vašem stanu ili kući i s obzirom na to koliko prostora imate, odaberite područje koje nije prometno ili mesto gde ćete sa sigurnošću moći u miru da uživate, iščitavajući svetska dela. To mesto može biti bilo gde u sobi, a da ćete se vi osećati dobro. Jer najvažnije je kada postavite police ili svoj ormar s knjigama, da nikome ne smetate a ujedno se vi dobro osećate u prostoru. Police možete postaviti na zidove u dnevnom boravku ili na idealnom mestu, u prolazu u hodniku.

Živite u malom prostoru: Dizajneri otkrivaju kako da ga učinite većim!

Odredite koliko knjiga imate

A post shared by Homepolish (@homepolish) on

Za neke, biblioteka bi trebala imati sve knjige koje se smatraju glavnim delima, dok drugi smatraju da biblioteka treba biti mirno okruženje samo s nekoliko glavnih knjiga, koje se mogu pronaći u vašem stanu. Procenite svoje potrebe i odlučite se koliko vam je polica potrebno za vaše knjige; da li samo tri ili četiri ili čak možda od poda do plafona. Ako posedujete manju zbirku knjiga i smatrate da se vaša biblioteka neće puno širiti, razmislite o korišćenju otvorenih polica za moderni ambijent u sobi.

Ako sledite ovih 8 pravila vaš stan će izgledati kao iz časopisa: Otmen, praktičan i elegantan! (FOTO)​​​​​​​

Odvojite mesto za dečje knjige

A post shared by Homepolish (@homepolish) on

Knjige su jako važne za decu. Knjige mogu biti zabavne, intrigantne, zanimljive i utešne. One pomažu deci da razumeju svoja iskustva ali i svet oko sebe. Zato, bez obzira da li imate biblioteku u obliku polica ili ormara, a možda i dodatne sobe, uvek odvojte dovoljno mesta za sve knjige koje vaše dete obožava.

Detalji koji prave razliku: Top 9 stvari koje svaka stilizovana žena ima u svom domu! (FOTO)

Izaberite boju

A post shared by Homepolish (@homepolish) on

Tradicionalne biblioteke iz prošlosti bile su ispunjene tamno smeđim i bogatim tamno crvenim bojama. U današnjim kućnim bibliotekama, vlasnik može imati svetlije ili tamnije boje, zavisno od modnog trenda. Preporučujemo vam da odaberete boju koja predstavlja vas i vašu ličnost i koja će pomoći vama i vašoj porodici da se opustite u prostoru.

U samo 5 koraka: Naučite kako da utoplite stan i napravite pravo porodično gnezdo! (FOTO)​​​​​​​

Odgovarajuće svetlo

A post shared by MyDomaine (@mydomaine) on

Rasveta je presudna u biblioteci za čitanje. Tokom dana, prirodno svetlo može biti dovoljno za čitanje, ali u večernjim satima potrebna vam je dobra rasveta (bez obzira da li se radi o stolnoj lampi ili rasveti na plafonu), kako biste mogli ugodno da čitate. Takođe, možete iskoristiti rasvetu i tako se poigrali sa senkama na zidu (s različitim nameštajem ili čak i policama), koja će stvoriti idealnu atmosferu za čitanje.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs