Korisno i lepo

Velika moć male biljke: Zašto treba što pre da je stavite na radni sto!

Unošenje prirode u kancelariju je jedan od najboljih načina da se smanji stres, poboljša raspoloženje i radna efikasnost i podigne nivo energije i otpornost na bolesti. Ne treba da se okružimo džunglom, dovoljne su tri 20-ak centimetara visoke saksije, tvrdi se u istraživanju koje je sproveo tim profesorke Margaret Barčet s Tehnološkog univerziteta u Sidneju

Enterijer
Autor:
Foto: Shutterstock

U spomenutom istraživanju otkriveno je da sobno bilje može da snizi nivo toksina u vazduhu za čak 20 odsto, a druga istraživanja dodaju da može da smanji umor, kašalj, upale grla i simptome prehlade za više od 30 odsto i učestalost izostanaka s posla za 60 odsto.

 

Čudo za vaše biljke: Trik da vam cveće više nikada ne uvene! (VIDEO)

foto: Profimedia

Naime, vazduh u zatvorenim prostorima je 5-10 puta zagađeniji od spoljašnjeg. Kod osoba koje uglavnom borave u zatvorenom prostoru mogu da se jave zdravstveni problemi poput kašlja, poteškoća s disanjem, astme i ostalih tegoba sa sistemom za disanje, kao i problemi sa kardiovaskularnim sistemom (poput slabije cirkulacije).

 

Ove začine i biljke unesite u kuću: Oteraćete nesreću i siromaštvo!

foto: Profimedia

Neki naučnici tvrde da za pročišćavanje, obogaćivanje vazduha i održavanje optimalnog nivoa vlage u prostoriji nisu zaslužne same biljke, već mikroorganizmi koji žive na njihovom korenju, u humusu i zemlji u kojoj su zasađene. Ko god da je zaslužan, redovnim zalivanjem zahvalite toj prekrasnoj simbiozi što vam nesebično poboljšava kvalitet života.

 

Čini se da glavna prednost sobnih biljaka možda i nije u snabdevanju kiseonikom, nego u uklanjanju ugljen dioksida, jer brojna istraživanja dokazuju da radna efikasnost pada kako raste nivo ugljen dioksida (a to se često događa u zatvorenim prostorijama u kojima boravi više ljudi). Prema prof. Barčet, najobičnija saksija može u roku od 24 sata da ukloni 75 odsto čestica koje zagađuju gradski vazduh.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs